Colecția poveștilor - The Storyteller Collection by ARGO

Deschide videoclipul

The Storyteller Collection by ARGO, cea mai nouă colecție de toamnă-iarnă 2020 semnată de designerul Andreea Buga este inspirată de ilustrațiile artistului Dem Demetrescu și de povestea lui Aladin.

”Am ales această poveste, după cea a lui ,,Făt frumos - Golden Hour,,, colecția din primăvara – vara lui 2019, pentru că am vrut să păstrez magia și să o transform în ceva cu mai multă greutate și densitate” – ne-a spus creatoarea. ”Provocarea pentru mine este să simt basmul și desenul, să îi găsesc materialul potrivit, modelul ideal și să fiu povestitorul artei acestor artiști desăvârșiți: The Storyteller”.

           

De data aceasta, materialul de bază folosit pentru fiecare ținută este un dupion auriu, 100% mătase, care strălucește sub arabescurile liniilor șerpuitoare și misterioase ale desenelor poveștii lui Aladin. ”Mătasea este grea în note întunecate de roșu și verde, care păstrează amintirea desenelor dintr-o carte de 1001 de nopți și te face să trăiești povestea și să porți arta”.

           

Andreea Buga a oferit iubitoarelor de frumos și celor care vor să simtă magia unei povești Imprimate pe mătase, momente din opera lui Dem Demetrescu, binecunoscut ilustrator și desenator de bandă animată al anilor ‘30, care a iubit și prețuit copiii și le-a oferit veritabile locuri de joacă în care să intre cu ajutorul imaginației. Povestea lui Harap Alb a fost pentru Andreea Buga o sursă de inspirație în care ilustrațiile te plimbă prin amintirile copilărie completând fantasticul cuvintelor și nostalgia personajelor: ”Și acum îmi aduc aminte când am ascultat prima oară povestea lui Harap Alb și am rămas fascinată de Cerbul magic bătut cu diamante și de extraordinara, dătătoare de viață, Pasăre a Padisului de care nu mai auzisem vreodată”.

           

De remarcat și faptul foto-shooting-ul a fost realizat deloc întâmplător în spațiul în care se află Colecţia de artă ”Ligia şi Pompiliu Macovei” și care reprezintă o incursiune culturală originală în epoci şi locuri diferite. Colecţia este alcătuită din lucrări de de pictură și de artă plastică (sticlă, ceramică, metal, mobilier şi textile decorative) semnate de Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă, Gheorghe Petraşcu, Ioan Andreescu, Iosef Iser, Nicolae Tonitza, Ion Ţuculescu, Marcel Iancu.  

           

Poți privi un tablou, dar nu poți pastra momentul. Eu am vrut să păstrez clipa pentru femeile care simt mătasea ca parte din eleganța și atitudinea lor, care simt pe piele frumusețea. Prima mea colecție a fost o idee decupată din tablourile Almei Redlinger, alaiul florilor printate direct pe mătase și  reprezintă spiritul artei contemporane aplicat prin creativitatea designului vestimentar” - Andreea Buga

           

Absolventă a Liceului de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”, secția Design industrial și a Universității Naționale de Arte București, cu Masterat în Design, Andreea Buga a fost om de televiziune și a lucrat la o importantă casă de licitații, până când, din 2008 s-a dedicat designului vestimentar. Alături de soțul său, Adrian Buga, istoric și critic de artă, ea a lansat primul capitol pentru ARGO Art, un proiect născut din bucuria descoperirii și înțelegerii artei, ”ca în legenda grecească a lui Iason și a corabiei sale Argo”. Din 2015, Andreea și Adrian Buga au transpuns conceptul de artă și modă într-o linie de fashion unică.

           

”Oil on Canvas / Silk on Skin” au fost primele colecții (una cu piese casual – ”Fancy Canvas”, din mătase combinată de jerseuri si bumbac și alta cu piese elegante – ”Impressive Silk”, in care matasea este vedeta) ale designerului Andreea Buga, un omagiu adus artistei Alma Redlinger, unul dintre pictorii promovați de Argo Art. Așa cum este și pictorița Eva Cerbu, căreia  creatoarea i-a dedicat câteva colecții. ”Ce este mai frumos decât un tablou de Alma Redlinger?  Să îl poți purta, să simți minunata atingere a <> sub forma unei rochii, imprimate pe cea mai rafinată mătase; să simți mișcările apei din lucrările de grafică ale Evei Cerbu când te îmbraci într-o haină de catifea imprimată cu lucrarea <>. Asta este ARTA care se poartă!” – spunea Andreea Buga care transpune pe material o poveste, pornind de la un artist. ”La Eva Cerbu m-a inspirat dorința ei, încă din anii ʼ70, de a imprima pe textile lucrările de grafică. Mi-a plăcut cel mai mult că a căutat cele mai bune soluții cromatice, a imprimat o serie de gravuri cu <>, trecând prin nuanțe de verde, violet, albastru, ocru, căutând armonia. De aici am pornit și am preluat această căutare, am ales culoarea fiecărei lucrări și am creat o minicolecție cu ținute unitare, dar pe culori fiind compoziții de mătase, catifea, blană, lână, cașmir și angora”.

 

 

Realizator:  Oana Georgescu
Editor:       Stanislav Pescu


Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.