Sursa de Energie - Biomasa

Deschide videoclipul
SENSO CineCafe a gazduit conferinta BIOMASA de la LEMN la REALITATE - sursa de energie ignorata de autoritati organizata de Patronatul Serviciilor Private din Romania (Presedinte, Cristian Parvan). 
Printre cei prezenti s-au numarat membri ai Departamentului Servicii Energetice din cadrul Patronatului, Andrei Apetrei, General Manager Paulownia ST4, Sándor Benkö, Asociat, Director General KWG Salcie energetica, Miercurea Ciuc si Iuliean Hornet, Administrator EcoHornet.
 

Scopul conferintei …


…a fost constientizarea autoritatilor de importanta utilizarii extinse a biomasei in producerea de energie termica si electrica, ca una dintre solutiile ce permit concomitent  cresterea independentei energetice, crearea de locuri de munca, indeosebi in zona rurala permitand valorificarea unor inventii romanesti, deja verificate in numeroase proiecte in functiune. Un alt scop declara al acestui eveniment a fost si gasirea unor solutii in vederea introducerii, intr-o maniera etapizata, a sistemelor de mare eficienta energetica destinate producerii de caldura pentru populatia Romaniei, incepand cu sezonul de iarna 2015-2016
Strategia 2020, document de viziune strategica

Programele de finantare ale Uniunii Europene au stabilit ca document de viziune strategica Strategia 2020 care are ca prioritati reutilizarea resurselor de apa, energie electrica si termica, protejarea mediului prin reducerea cu 20% a gazelor cu efect de sera, inlocuirea consumului de combustibili fosili cu resurse regenerabile, intarirea securitatii energetice prin utilizarea biomasei pentru sisteme de incalzire si producere a energiei. Conform strategiei nationale si legii eficientei energetice, toate localitatile cu minim 5000 de locuitori trebuie sa aiba o strategie locala de utilizare a acestor resurse, si orice localitate cu peste 10.000 de locuitori trebuie sa aiba o structura proprie sau externalizata de management energetic.
 
Bugetele locale si nationale pot beneficia de o resursa suplimentara de investitii pentru cofinantarea programelor europene din economiile produse prin utilizarea noilor resurse si tehnologii in spitale, universitati, unitati de cercetare, scoli,  transport local, magazine, fabrici, cladiri publice, iluminat public.
 
Definirea unor programe de utilizare eficienta a energiei pentru institutiile publice ar atrage sume importante din fondurile europene, peste 10 miliarde de euro in noi tehnologii care sa duca la reducerea consumului cu minim 20%, introducerea standardelor si directivelor europene pentru achizitii publice cum ar fi externalizarea utilitatilor prin companii ESCO, definirea unei vizuni de mobilitate urbana la nivelul oraselor si zonelor metropolitan avand in vedere dublarea numarului de masini, a poluarii generate de acestea si a bolilor ce decurg din aceasta- de astm, de inima, de cancer.

Valorificarea biomasei, o lunga istorie la nivel global, european si national


Dezbaterile pe tema valorificarii biomasei au o lunga istorie atat la nivel global sau european cat si la nivel national. Pe masura cresterii complexitatii problemelor cu care civilizatia umana in ansamblu se confrunta in prezent, pe baza acumularilor in cunoastere si a evolutiei modului de perceptie, s-a simtit nevoia de a se face o diferentiere in ceea ce priveste terminologia utilizata. Astfel, in conformitate cu Directiva 2009/28/CE, art 2: BIOMASA este definita drept fractiunea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor de origine biologica din agricultura (inclusiv substante vegetale si animale), silvicultura si industriile conexe, inclusiv pescuitul si acvacultura, precum si fractiunea biodegradabila a deseurilor industriale si municipale.

Economia verde in contextul dezvoltarii durabile si al eradicarii saraciei

In literatura de specialitate, s-a acreditat notiunea de RESURSE de NATURA BIOGENICA (BIOBASED RESOURCES) ca fiind ansamblul de materiale de natura biologica care pot fi folosite, procesate, reciclate si inglobate in produse si servicii utile factorului uman.

Conceptul de economie verde a fost dezvoltat pe baza principiilor dezvoltarii durabile si tinand seama de cunostintele acumulate in ultimii ani in domeniile ecologic, tehnologic sau economic. Acest concept, reprezinta in prezent fundamentul politicilor economice la nivelul Uniunii Europene si al Organizatiei Natiunilor Unite. Astfel, in perioada 20-22 iunie 2012 a avut loc Conferinta ONU pentru Dezvoltare Durabila RIO + 20, care s-a incheiat cu adoptarea unui document final intitulat Economia verde in contextul dezvoltarii durabile si al eradicarii saraciei, in care se exprima angajamentul la cel mai inalt nivel pentru promovarea si implementarea principiilor economiei verzi care se realizeaza prin politici, programe si proiecte concrete, in functie de nivelul de abordare.
 
In studiile referitoare la potetialul de biomasa al Romaniei, INCDA Fundulea propune urmatoarele estimari privind potentialul de biomasa la nivel national de cca 7,6 mil. tep/an ~ 318 PJ care se constituie din urmatoarele categorii principale (nu s-a facut nici o legatura comparativa cu alte posibilitati de valorificare a resuselor enumerate din punct de vedere industrial, al posibilitatilor de generare de noi lanturi de valoare, al realizarii de produse si servicii cu valoare adaugata ridicata si implicit de creare de locuri de munca):

•         reziduuri din exploatari forestiere si lemn de foc: 15,5%
•         deseuri de lemn – rumegus si alte resturi de lemn: 6,4%
•         deseuri agricole din cereale, tulpini de porumb, resturi vegetale de vita de vie s.a: 63,2%
•         biogaz: 7,7%;
•         deseuri si reziduuri menajere urbane: 7,2%

De asemenea, specialistii de la acelasi institut au efectuat teste de culturi energetice care pot permite obtinerea de productii dupa cum urmeaza:

•         Rapita - Brassica carinata - 12-14 t su/ha
•         Porumb - Zea mays - 22-30 t su/ha
•         Sorg zaharat - Sorghum saccharatum - 22-35 t su/ha
•         Sorg x Sudan - Sorghum sudanese - 25-30 t su/ha
•         Salcie energetica - Salix - 15-18 t su/ha
•         Iarba elefantului - Miscanthus spp - 12-18 t su/ha
•         Anghinare - Cynara cardunculus – 12-18 t su/ha
•         Plop - Populus spp. - 10-15 t su/ha
•         Mei - Panicum virgatum - 12-14 t su/ha
•         Stuf gigant - Arundo donax - 15-18 t su/ha
•         Topinambur - Helianthus tuberosum - 17-25 t su/ha (biomasa); 4,4-9,4 (tuberculi)
•         Copacul Printesei - Pawlownia tomenthosa - 12-18 t su/ha
•         Arbust de petrol - Jatropha sp. – 5-14 t su/ha
•         Laptele cainelui - Euphorbia lathyris - Euphorbia tiriculli - 10-15 t su/ha
•         Iarba energetica - Eliytrigia elongana - 10-12 t su/ha
 
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Sebastian Oros
Cuvinte cheie
Patronatul Serviciilor Private din Romania, Cristian Parvan, SENSO CineCafe, biomasa, Andrei Apetrei, Paulownia ST4, Sándor Benkö, KWG Salcie energetica, Iuliean Hornet, EcoHornet, Tonica by Catena, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.