Muzeul National de Arta gazduieste in sala Tronului Festivalul Brazilor de Craciun organizat de Fundatia Salvati Copiii

Deschide videoclipul

Vernisajul expoziției Brazilor de Crăciun, găzduită de Muzeul Național de Artă al României - Sufrageria Regală a anunțat oficial organizarea celei de-a 21-a ediții a Festivalului care a luminează de două decenii drumul educației. Au vorbit despre acest eveniment, gazda, Călin Stegerean, Director General MNAR, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv „Salvați Copiii România”, Diana Dragomir, Director Resurse Umane FILDAS-CATENA, Andreea Raicu, Ambasador Salvaţi Copiii România şi membră a comitetului de organizare a Festivalului Brazilor de Crăciun, designerul Anca Fetcu Lupu şi Nicoleta Deliu-Paşol, Director de Comunicare BCR.

Datorită Organizației Salvați Copiii România și tuturor celor care susţin acest proiect de la bun început, printre care şi Catena, prin cele 20 de ediții de până acum, Festivalul Brazilor de Crăciun a devenit polul de solidaritate al anului. Pentru cea de-a 21-a ediție, 23 de artiști și designeri au creat în atelierele lor brazi minunați care ”spun povestea binelui ce trece de la unul la altul, prin empatie și solidaritate”. Din fondurile colectate până în prezent, 112.285 de copii proveniți din medii sociale precare au fost reintegrați socio-educațional, corectându-se, astfel, „disparitățile sociale care i-ar fi condamnat să nu poată rupe cercul vicios al sărăciei”.

             

"LUMINEAZĂ DRUMUL EDUCAŢIEI"

           

Acesta este motto-ul principal al ediţiei XXI a Festivalul Brazilor de Crăciun şi al Organizației Salvați Copiii România de a atrage atenția asupra crizei sociale iminente, care va urma crizei sanitare al cărei impact negativ s-a răsfrânt, în 2020, asupra celor 400.000 de copii aflați în pragul sărăciei. „Copiii vulnerabili trebuie scoşi din segregarea socio-educațională care se adânceşte pe zi ce trece” – afirmă organizatorii. Potrivit datelor oficiale, copiii români sunt cei mai expuși din Europa riscului de sărăcie severă: țara noastră se afla, în 2020, pe primul loc în topul făcut de Oficiul European de Statistică.

           

”Toate datele oficiale ne arată că această criză sanitară este urmată de o criză mult mai profundă, una socială, în care disparitățile sociale se adâncesc. Copiii care erau săraci înainte au devenit în ultimii doi ani și mai săraci, iar asta se traduce prin hrană insuficientă, abandon școlar și acces limitat la tratamente medicale de calitate. De aceea, intervenția în aceste comunități trebuie să fie rapidă și mai ales integrată. Acolo unde statul nu face, unde autoritatea pare că s-a retras, e nevoie de noi și de solidaritatea noastră”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România. Este vorba despre 1.582.000 de copii din România (36,3%) pentru care părinții nu pot acoperi costurile unei hrane sănătoase, ale unei educații de calitate și ale unor tratamente medicale urgente.

           

“Evenimentul de acum este parte a unui parteneriat încheiat de MNAR cu Asociația Salvați Copiii și care, în afara dimensiunii caritabile, va face posibilă participarea copiilor defavorizați la activități educative în muzeul nostru pe întreg parcursul anului viitor” a afirmat Directorul General MNAR, Călin Stegerean.

           

Pentru cea de-a 21-a ediție, Organizația Salvați Copiii România consolidează Fondul de solidaritate pentru copiii vulnerabili, pentru ca dreptul acestora la servicii sociale, de educație și de sănătate să fie real și nediscriminatoriu. Situația copiilor vulnerabili s-a degradat constant în ultimele luni, odată cu evoluția pandemiei și impunerea unor restricții sociale, care pentru ei s-au tradus în marginalizare și, în foarte multe cazuri, în restricționarea dreptului la educație.

 

23 de brazi care „spun povestea binelui”, creaţii ale unor designeri renumiţi

           

Iată care sunt artiștii care au creat brazi unici, expuși la Muzeul Național de Artă al României: Smaranda Almășan, Ana Bănică, Nicu Bocancea&Florăria Iris, Adina Buzatu&Maestrul Gheorghe Zamfir, Daniel Codrescu&Atelierul de mozaic, Irina Dragomir, Anca Fetcu Lupu&Beelive Design, Gheorghe Fikl, Omid Ghannadi&Inside Academy, Teodor Graur, Laura Hîncu, Hamid Nicola Katrib, Doina Levintza, Ana Mohonea&Maria Mohonea - Architectural Christmas, Dhaniel Nora, cu sprijinul Sephora,  Adela Pârvu, cu sprijinul PPG România, Obie Platon, Felicia Simion, cu sprijinul Mara Mura, Smiley&HaHaHa Production, Ada Tache&Karim Rashid, cu sprijinul Dent Estet, Iulia Totoianu, cu sprijinul Libris.ro, elevii Școlii Gimnaziale Step by Step&Dhaniel Nora şi nu în ultimul rând, bradul "Salvați Copiii", cu sprijinul Ștefaniei Mircea.

 

 

Din comitetul de organizare fac parte Florentina Costea, Nicoleta Deliu-Pasol, Omid Ghannadi, Cristian Hordilă, Mihai Morar, Amalia Năstase, Andreea Raicu, Tereza Munteanu şi Gabriela Alexandrescu.

 

 

Cifre şi rezultate remarcabile, repere ale solidarităţii sociale

           

Grație fondurilor colectate la cele douăzeci de ediții anterioare ale Festivalului Brazilor de Crăciun: 58.868 de copii au beneficiat de sprijin socio-economic, pentru a putea fi integrați educațional și pentru a se preveni abandonul școlar, 39.444 de copii au fost incluși în programul Școala după Școală și de educație remedială, 9.349 de copii au participat la Grădinițele Estivale şi 4.624 de copii au fost recuperați educațional, prin programul „A Doua Șansă”.

           

În primele 11 luni ale anului 2021, un an marcat de criză sanitară, care i-a expus riscului de excluziune socială tocmai pe cei mai vulnerabili, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat programele de reinserție educațională și sprijin socio-pedagogic astfel:

  • 5.946 de copii au beneficiat de suport în programul de prevenire a abandonului școlar prin activități de tip Școala după Școală și ​ Educație remedială;
  • 11.400 de copii au beneficiat de servicii educaționale îmbunătățite, ca urmare a formării cadrelor didactice (477 specialiști formați)
  • 12.000 de copii din 54 de școli au primit dispozitive necesare învățării online, rechizite și produse igienico-sanitare;
  • 748 de copii au beneficiat de suport în programul Grădinițe Estivale;
  • 248 de copii au fost reintegrați prin programul A Doua Șansă.

 

Catena este sponsor Diamond al ediției a 21-a a Festivalului Brazilor de Crăciun.

 

Realizator: Oana Georgescu

Foto: Sabina GheormescuCuvinte cheie
Festivalul Brazilor de Craciun 2021, Organiza?ia Salva?i Copiii România, Fildas-Catena Group, Muzeul Na?ional de Art? al României, Doina Levintza, Adina Buzatu, Gheorghe Zamfir, Anca Fetcu Lupu, Gheorghe Fikl, Omid Ghannadi, Teodor Graur, Laura Hîncu, Hamid Nicola Katrib, Ana Mohonea si Maria Mohonea, Architectural Christmas, Dhaniel Nora, Adela Pârvu, , Obie Platon, Felicia Simion, Smiley, Iulia Totoianu, Libris.ro, ?coala Gimnaziala “Step by

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.