Garana Jazz festival 2022 – sponsor tradițional Catena

Cea de-a XXVI-a ediţie a Gărâna Jazz Festival, manifestare culturală de referință susținută prin tradiție de Catena, a fost gazdă a 27 de concerte excepționale pe Scena Principală din Poiana Lupului și pe Experimental Stage Empowered în Biserica Catolică din Văliug, 3 proiecții de film și o lansare de album care s-ar rezuma astfel: jazz american, jazz nordic, francez, german, jazz&fusion, electronic, rock&progressive jazz, jazz experimental, muzicieni legendari, proiecte românești, improvizație, show, virtuozitate, energie, emoție, creativitate, libertate muzicală. Nu au lipsit lansările de carte, celebrul târg de viniluri, dar mai ales pofta uriașă a muzicienilor de a cânta și cea a publicului de a asculta!

Gărâna Jazz Festival 2022, peste un sfert de veac de jazz la poalele Semenicului

De la prima ediție, din 1997 și până acum, Gărâna, considerat un ”Woodstock” contemporan a devenit locația celui mai important festival de open air jazz din Europa Centrală și de Est. De-a lungul timpului, Gărâna Jazz Festival a devenit atât locul în care se poate lua pulsul jazz-ului european și mondial, cât și destinația preferată a miilor de iubitori de muzică și nu numai. Iubitorii jazzului de calitate și-au dat din nou întâlnire în „satul de legendă”, într-un peisaj pitoresc, la poalele Munților Semenic, la peste 1.000 de metri altitudine, acolo unde au avut parte de zile, seri şi nopţi de neuitat, în care s-au delectat cu muzică live și s-au bucurat de talentul, energia creativă și de virtuozitatea unora dintre cei mai valoroși muzicieni jazz români și străini ai momentului.

De remarcat faptul că la Gărâna, au fost prezenţi peste 30 de jurnalişti străini, mulţi veniţi special din SUA şi Marea Britanie, dar şi directori de festivaluri de jazz din mai multe țări. „Când vii aici simți că faci parte din familie, totul e la locul potrivit“ – afirma fotograful britanic Tim Dickeson, fascinat de atmosfera festivalului de la Gărâna. El lucrează din 1999 pentru celebra revistă „Jazzwise Magazine” și este colaborator al mai multor reviste de profil din SUA, printre care și „Jazz Times”.

În fiecare seară au avut loc câte 5 concerte pe scena din Poiana Lupului, iar Biserica Catolică din Văliug, sat situat la 14 km de Gărâna, a găzduit 6 proiecte românești de jazz și unul francez: Vincent Courtois, Fluidian, Adi Stoenescu Trio, Cătălin Milea Sanoterra Ensemble, Nicolas Simion Trio – Crazy World, Ionut Dorobanţu&Alina Giurgiu și tânăra Eva-Maria Gârlea, care a evoluat pentru prima dată într-un festival de jazz.

Programul acestei ediții a avut o paletă stilistică generoasă, fiind creat şi croit anume pentru toate gusturile și generațiile, pentru aceia care doresc să fie surprinși de noi viziuni muzicale, pentru cei care pun emoția pe prim plan sau pentru cei atrași de show-uri pline de energie creativă – spunea Marius Giura, organizatorul festivalului și Președintele Fundației Culturale Jazz Banat. ”Line-up-ul a cuprins proiectele extraordinarilor Eivind Aarset, Michael Wollny, Émile Parisien, Liv Warfield, Svante Henryson, Per Mathisen, Vincent Courtois, Kari Ikonen și Magnus Öström. Cei mai așteptați de public, Håkon Kornstad Trio și Mathias Eick Quintet, în timp ce Charley Rose Trio, Alexi Tuomarila Trio, Arne Jansen Trio, Verneri Pohjola Quartet, Alexandre Herer Nunataq, Ciśnienie și AdHd au fost revelațiile festivalului”.

Jazz și film nordic la Gărâna Jazz Festival 2022

Programul ediției XXVI a reflectat tradiția festivalului de a aduce în fața publicului cele mai noi proiecte muzicale din jazz-ul contemporan și s-a remarcat și prin cele trei seri dedicate în premieră jazz-ului din Norvegia, Finlanda și Suedia. De-a lungul celor peste 25 de ani existență, la Gărâna Jazz Festival au concertat numeroși muzicieni nordici (au cântat la Gărâna Jazz Festival 50 de muzicieni din Norvegia și 27 din Suedia și Finlanda!). Mulți au evoluat de două sau chiar de trei ori în diferite ediții sau în cadrul aceleiași ediții, iar concertele legendarilor Jan Garbarek, Terje Rypdal, Bobo Stenson, Arild Andersen sau inovatorii Ulf Wakenius, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Kimmo Pohjonen vor rămâne memorabile.

Cu sprijinul ambasadelor celor trei țări în România au avut loc şi proiecții de film, la sfârșitul fiecărei seri, pe scena din Poiana Lupului: ”Sonja–The White Swan” (2018, Norvegia, regia: Anne Sewitsky), ”Metsäjätti / en. Forest Giant ” (2020, Finlanda, regia: Ville Jankeri) și ”Goliat” (2018, Suedia, regia și scenariul: Peter Grönlund)

Nu au lipsit anul acesta Charles Lloyd, aflat în ultimul său turneu european, și inovatorii Bill Frisell și Frank Gambale. Recitalul din ultima seară al celebrei trupe britanice „Soft Machine a fost considerat evenimentul anului în România de către public, fani și criticii muzicali, iar pentru organizatorul Marius Giura, „capul de afiş” al Festivalului de la Gărâna.

Și în acest an, Catena, în calitate de sponsor a fost alături de organizatorii evenimentului, Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network, dar de cea mai frumoasă comunitate de melomani din țară și muzică de calitate care mișcă sufletele. În ultimii ani, peste 300.000 de spectatori și numeroși artiști de renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului.

Realizator: Oana Georgescu

Operator imagine: Silviu Crângureanu

Editor imagine: Stanislav Pescu