13 ani de festival LFDC cu sprijinul Catena

Cele douăsprezece ediții de până acum ale Les Films de Cannes a Bucarest au convins publicul românesc și realizatorii din industria de cinema că acest festival este elementul cultural major al fiecărei toamne. Un festival care și-a câștigat un loc important pe harta festivalurilor internaționale și un loc în inima spectatorilor români. De la an la an, festivalul aduce mai multe filme, propune mai multe teme de interes, are tot mai mulți invitați de marcă, oferte ambițioase și generoase. Și ajunge cu filmele premiate la Cannes în țară, în patru din marile orașe.

Susținut cu mândrie de Catena în fiecare an, festivalul aduce și în acest an pe lângă filmele premiate la Cannes, așteptate de cinefilii români și invitați speciali și evenimente surpriză.

Triangle of Sadness, Metronom, Close, Decision to Leave

Până la sfârșitul lunii octombrie, cea de-a 13-a ediție a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest se desfășoară în trei locații, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie. De asemenea, filmele premiate la Cannes, câteva dintre ele, ajung și în țară, la Timișoara, Cluj și Arad.

Putem vedea și anul acesta la festival premierele toamnei, marile premii de la Cannes, avanpremierele românești, întâlniri cu realizatorii filmelor, masterclass-uri, retrospective și dezbateri. Luc Dardenne, Arnaud Desplechin, Stéphane Brizé sunt autorii pe care festivalul îi omagiază anul acesta prezentându-le, în premieră națională, cele mai noi filme dar și alte titluri de referință din cariera lor, în trei retrospective cu adevărat speciale.

71 de minute cu Tora Vasilescu

O seară de gală, a doua după succesul de anul trecut, 88 de minute cu Victor Rebengiuc. Anul acesta, la împlinirea a 71 de ani, Les Films de Cannes a Bucarest invită publicul la o întâlnire eveniment cu actrița Tora Vasilescu. Gala va fi precedată de proiecția filmului lui Mircea Daneliuc, Probă de microfon.

Cinemaul de autor în vremea platformelor

O dezbatere cu un subiect de actualitate pentru toți realizatorii de cinema va avea loc la sala Elvire Popesco din București. Un eveniment dedicat atât profesioniștilor cât și publicului larg care este interesat de schimbările din piața de cinema din ultimii ani. Cineaștii Stéphane Brizé și Cristian Mungiu, selecționerii și programatorii unor festivaluri internaționale de film precum Paolo Bertolin, Giovanni Marchini-Camia și producătorul executiv Alessandro del Vigna, vor discuta despre starea cinemaului de autor și efectele pe care evoluția platformelor de streaming le are asupra sa.

Metronom, un film românesc, în deschiderea festivalului

Metronom, debutul în lungmetraj de ficțiune al cineastului Alexandru Belc, a câştigat Premiul pentru cel mai bun regizor al secţiunii Un Certain Regard la Cannes, în ovaţiile publicului şi ale criticii. „Acest debut stilizat, lent şi cu o imaginaţie bogată e mult mai mult decât o versiune românească la Romeo şi Julieta”, scrie prestigioasa publicaţie Variety, în timp ce Screen International îl descrie ca „un instantaneu convingător al unor adolescenți aflați în pragul maturității, a căror luptă pentru a-și găsi vocea este împiedicată de autorități – de la părinții îngrijorați, până la securitate – care le suflă în ceafă.”

Dezbaterea care a urmat filmului cu echipa de actori și realizatori a provocat emoțional publicul din sală. Amintirile din anii comunismului, întrebările despre alegerea de a colabora sau nu, răspunsurile actorilor, ca reprezentanți ai generației tinere au stârnit interesul publicului și au făcut ca discuțiile să continue pănă aproape de miezul nopții. Puteți urmări în materialul video fragmente importante din această dezbatere.

Mihaela Moldoveanu.

Oana Georgescu