Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan, la Gala Seniori de Colecție

Asociația “Institutul pentru Îmbătrânire Activă” a organizat cea de-a V-a ediție a Galei ”Seniori de Colecție”, o nouă întâlnire de suflet care a avut ca invitat de onoare pe una dintre cei mai apreciate și respectate personalități ale timpurilor noastre: Profesor Doctor Dumitru Constantin Dulcan (84 ani), General de Brigadă(rtr), Medic Primar Neurologie, Psihiatru, Doctor în Medicină și Doctor în Științe Medicale, reputat scriitor și publicist. Catena a fost Sponsor Gold al evenimentului moderat de Mihaela Bîrzilă.

”Starea psihică înseamnă chimia ta, aceea de pace interioară, de bucurie videcătoare a existenței! Invățați asta daca vreti să existași și să trății frumos!” – Prof.Dr. Dumitru Constantin Dulcan

În cadrul Galei ”Seniori de Colecție”, a avut loc şi o sesiune de autografe susținută de autorul extraodinarelor cărţi editate şi lansate la Editura ȘCOALA ARDELEANĂ din Cluj Napoca, al cărei stand s-a aflat în holul Sălii Luceafărul din Capitală. Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan este coordonatorul colecţiei Noua Spiritualitatedin cadrul editurii unde a lansat volumele ”Mintea de dincolo. Sinteza şi semnificaţia experienţelor morţii clinice” (ediția a II-a, revăzută şi adăugită) și ”Creierul şi Mintea Universului” și care i-a publicat volumul omagial ”Dumitru Constantin Dulcan Un promotor al Noii Spiritualităţi”. Seniorii bucureșteni au avut ocazia să primească valoroasele autografe al legendarului profesor Dulcan pe volumele ”Inteligența Materiei”, ediție aniversară, 2021, ”Creierul și Mintea Universului”, 2019, ”Mintea de Dincolo. Sinteza și semnificația experiențelor morții clinice”, ediția a II‐a, 2015, ”Somnul Rațiunii”, ediția a III‐a, 2014, ”În căutarea sensului pierdut – vol. 1: Întâlnirea cu Destinul”, ediția a II‐a, 2008, ”În căutarea sensului pierdut – vol. 2: Creierul și Noua Spiritualitate”, ediția a II‐a, 2008, ”Mintea de Dincolo. Sinteza și semnificația experiențelor morții clinice”, ediția a II‐a, 2015, ”Somnul Rațiunii”, ediția a III‐a, 2014 și ”Dumitru Constantin‐Dulcan – Un promotor al Noii Spiritualități” (volum omagial), 2015.

Un moment artistic emoționant a fost susținut de Corul ”Neamul Românesc” al Asociației ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă, condus de Ileana Câmpeanu

”Mi-a plăcut foarte mult acest termen elegant – seniori, pe care îl folosiți! Nu ați vorbit despre bătrâni, despre vârsta a treia, nici măcar despre vârstnici. Seniori… Se potrivește foarte bine cu ceea ce spun și afirm eu de fiecare dată: cuvintele au forță și câmp energetic, au putere și, dacă sunt folosite așa cum trebuie, devin realitate. Cuvintele despre iubire însemană unitate, pace, civilizație, normalitate, existență, viață frumoasă, longevitate! Termenul de iubire este o forță! Iubește-ți semenul sau acceptă-l pe celalalt! Neacceptarea aproapelui înseamnă să induci creierului tău stres, să supui organismul la traume psihice, emoționale și de aici efectul nociv asupra sănătății noastre. Cuvintele care au semnificație pozitivă pentru noi înseamnă viața!” Prof.Dr. Dumitru Constantin Dulcan

S-a născut pe 6 noiembrie 1938 în comuna Mârghia, județul Argeș și a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti din cadrul Institutului Medico Militar (1962). Are competenţe în explorări neurofiziologice si este Doctor în Stiinţe Medicale. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Piteşti și membru al unor prestigioase societati stiintifice nationale si internationale, precum Societatea Română de Neurologie, Societatea Română de Psihiatrie, Societatea Română de Neuropsihoendocrinologie, Societatea Română a Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi din străinătate, Liga Română pentru Sănătate Mentală, Academia Americană, Societatea Europeană de Neurologie și Organizaţia Internaţională de Cercetare a Creierului (IBRO), este autorul al patru invenții din domeniul medical brevetate de OSIM și deținător al multor premii și distincții știintifice și literare. A participat la reuniuni științifice naționale și internaționale cu peste 300 de comunicări. A elaborat ca autor unic sau coautor numeroase lucrări de specialitate și note de curs în domeniul Neurologiei, dedicându-se studierii domeniului conştiinţei, iar cărţile sale s-au vândut în sute de mii de exemplare. A fost Șeful Catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central (1992-2005) și Șef al Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică din cadrul Universității "Titu Maiorescu" (2005 – 2016). Este autorul unor sute de monografii, tratate, lucrări şi cărţi de imensă valoare ştiinţifică și eseistică, lucrări de patrimoniu, veritabile călătorii prin fascinantele domenii ale Filosofiei, Medicinii, Ştiinţei și Universului. Despre best-seller-ul anilor ’80, „Inteligenţa materiei“, o carte demnă de Premiul Nobel, domnia sa spunea: „Am dedus că eu nu am fost decât mâna care a scris. Destinul i-a fost hotărât de altă instanţă, situată dincolo de mine“. Cartea a fost distinsă în 1992 cu Premiul pentru filozofie „Vasile Conta” al Academiei Române. ”A fost una dintre cele mai inspirate și subversive formule de a vorbi în plin comunism despre minunile făcute de Dumnezeu” – scria jurnalistul Marius Vasilescu. ”Este una dintre importantele contribuții ale cercetării românești, inclusiv de ordin militar, aflată la granița dintre știință și spiritualitate”.

”Seniori de Colecție” este un proiect inițiat și organizat de Asociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații de tineri. Acest proiect va continua cu organizarea în fiecare lună a câte unei gale, cu invitați de excepție și va culmina cu lansarea unui album ”de colecție” cu cele mai frumoase imagini surprinse la fiecare eveniment, dar și cu toate confesiunile, cu întrebările și răspunsurile interlocutorilor, cu mărturisirile, poveștile și povestirile fiecărui invitat special.

Alexandra Dobre, Președinta Asociației “Institutul pentru Îmbătrânire Activă” i-a înmânat o Plachetă Onorifică domnului Prof.Dr. Dumitru Constantin Dulcan, ”pentru un OM de o imensă valoare morală, profesională și spirituală, națională și internațională, cu o remarcabilă activitate în domeniul medicinei, neurologiei, psihiatriei și neurofiziologiei, autor al numeroase monografii, tratate, lucrări şi cărţi de înaltă valoare ştiinţifică şi eseistică, cu ample și uluitoare deschideri spre fascinantele domenii ale Filosofiei, Ştiinţelor și Medicinei”.

Primele patru ediții ale acestei gale au avut ca invitaţi pe multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă, Preşedinta Federaţiei Române de de Canotaj și a C.S.Dinamo, pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, Stela Enache, pe Gen.Lt.(rtr) Dr.Ing. Dumitru Dorin Prunariu, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic şi pe marea actriţă de teatru și film Maia Morgenstern, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat.

Realizator: Oana Georgescu

Foto: Sebastian Oros