Masti Europene la Teatrul Masca

Teatrul MASCA a organizat cea de-a VI-a editie a Festivalului „Masti Europene la Masca”, eveniment dedicat memoriei lui Jaques Lecoq, maestrul incontestabil al teatrului de gest, cel care care pornit de la teoria „corpul cunoaste lucruri necunoscute mintii” si a demonstrat ca miscarea, fie ca e corporala sau vocala poate sa exprime si sa exteriorizeze intreaga complexitate a sentimentelor umane.

Directorul Teatrului „Masca”, actorul Mihai Malaimare, el insusi elevul marelui Lecoq declara: „Editia a VI-a si-a propus sa prezinte publicului romanesc pe Jacques Lecoq una dintre emblematicele figuri ale pedagogiei teatrale europene. Fay Lecoq si cinci dintre fostii sai elevi au participat cu spectacole si work-shop-uri, la care s-au adaugat cele mai recente premiere ale Teatrului Masca. Aceasta editie este ultima in acest format, Mastile… urmand a se transforma intr-un festival stradal anul viitor. Intr-o oarecare masura aceasta schimbare are o semnificatie aparte: lumea marilor personalitati precum Szajna sau Lecoq a apus, o alta s-a nascut si isi incepe ascensiunea. Dam Cezarului ce este al Cezarului si mergem mai departe cu spectatorii si artistii noului Secol.”

Festivalul desfasurat sub genericul “Scoala Jaques Lecoq” a prezentat publicului romanesc realitati teatrale diferite din Marea Biritanie, Italia, Finlanda, Olanda si Danemarca. Au fost prezenti actori, profesori, regizori si companii teatrale internationale care traseaza noile tendinte in teatrul lumii cu spectacole prezente anul acesta in multe festivaluri prestigioase. Fay Lecoq, sotia maestrului, George Mann (Marea Britanie), Ted Keijser (Italia), Davide Giovanzana (Finlanda), Carlos Garcia Estevez (Olanda) si Troels Hagen Findsen (Danemarca) s-au numarat printre invitatii de onoare ai acestei a VI-a. editii. Majoritatea au sustinut spectacole, dar si work-shop-uri cu tinerii studenti si actori – “Corpul actorului si masca neutra”, „Trupul si masca”, “Corpul actorului si spatiul scenei”, “Corpul actorului si spatiul”, “Nasul de clovn – cea mai mica masca”, „Trupul, emotiile si bestia” „Simtul ludic si arta actorului contemporan”.

Oana Georgescu