Statui vivante si Pierrot Lunatecul

Initiat si organizat de actorul Mihai Malaimare, directorul Teatrului MASCA si aflat deja la cea de-a VII-a editie, proiectul socio-cultural „Orasul de sub oras" a adunat pana acum peste 400 de reprezentatii in statiile de metrou bucurestean. „Participam activ la culturalizare, dar in sine proiectul este mai ambitios decat atat. A juca la metrou este pentru Teatrul MASCA, parte din programul nostru estetic, un lucru cat se poate de firesc" - spunea directorul teatrului care a hotarat sa introduca si cateva reprezentatii in programul celei de-a VI-a editii a Festivalului „Masti Europene la Masca” 2010, eveniment dedicat memoriei lui Jaques Lecoq, maestrul incontestabil al teatrului de gest.

Mihai Malaimare, ca actor, scenarist si regizor, a imaginat special pentru Metrou “un spectacol superb, emotionant, cu umor fin si multa poezie”, care da viata unui personaj fabulos, nascut in halele pariziene, vesnic indragostit de Colombina, de sine si de viata. „Pierrot lunatecul” face parte din repertoriul spectacolelor pentru spatii neconventionale si propune, o tehnica inedita – pantomima alba.

“Deschiderea” a fost asigurata de MUZEUL VIU al Statuilor Vivante care au adunat in Statia UNIRII 1 zeci de spectatori la care s-au adunat alte zeci odata cu inceperea spectacolului. “O nebunie frumoasa” este considerat acest gen de pantomima, in linia lui Fialka, unde gestul traduce cuvantul. “In pantomima alba, cuvantul-gest se impune de la sine si permite exprimarea unei game mai largi de situatii si trairi” – explica Mihai Malaimare, bucuros ca a reusit sa dea viata acestei forme de promovare atat de eficienta incat reuseste sa atraga tot mai multi spectatori in salile Teatrului Masca din cartierul Militari. „Publicul ne iubeste, ne apreciaza si destui dintre cei care ne-au vazut la METROU ne urmeaza si in sala de spectacol. Iar daca nu, suntem totusi singurii care incercam sa contrazicem sau sa contracaram realitatea, aceea ca romanii sunt un popor nu prea iubitor de cultura. La proiect iau parte toti actorii teatrului, inclusiv eu”. In plus, actorii au sansa sa-si joace rolul pe care si l-au asumat in societate.

Spectacolul este compus din mai multe momente de pantomima, toate avandu-l ca protagonist pe PIERROT in postura de fotograf, de amant, de indragostit, de cantaret, de pescar. Se spune ca atunci cand „noaptea se lasa peste malurile Senei totul se opreste, caci dintre sutele de gargui se ridica, rosie si tulburata, luna. Atunci, poate fi vazut zburand catre ea, o aratare cu fata alba ca de faina, cu hainele lungi si albe, ca o fantoma, ca un cantec de dragoste soptit cu foc de un trubadur intarziat. Este Pierrot, lunatecul Pierrot, spun unii, care mai zboara si acum in noptile cu luna plina si trista”…

Distributie: Anamaria Pislaru (Pierrot), Dora Iftode (Colombina cantareata), Alina Craita (Colombina amanta), Nicolae Punga (Sotul inselat), Ionut Ghenu (Pierrot pescar), Bogdan Angelescu (Pierrot amant), Aurel Sorin Sandu (Pierrot fotograf), Andi Gonczi (Pierrot indragostit), Ana Sivu-Daponte (Colombina indragostita), Valentin Mihalache (Pierrot indragostit de matura), Mihai Malaimare (Pierrot cantaret), Laura Dumitrascu (Pierrot manuitor de papusi).

Oana Georgescu