Alo, aici e Stroe!

Deschide videoclipul
Mari artisti au omagiat la Sala SAVOY a Teatrului de Revista “Constantin Tanase” pe cel mai iubit cuplu de actori din Bucurestii perioadei interbelice - “STROE si VASILACHE”, cu un spectacol de exceptie  dedicat aniversarii a 100 de ANI de la nasterea actorului N.STROE si a 80 de ANI de la debutul “Cuplului de Aur” al Revistei romanesti interbelice. „Ei raman in istoria Revistei romanesti nu numai cu valoarea artei lor, ci mai presus de toate, cu gestul – care adesea mi se pare incomensurabil, de a fi trait si de a fi murit prieteni” – scria Aurel Storin in cartea sa, „Farmecul discret al revistei”.

Maestru de ceremonie a fost Eugen STROE, fiul actorului omagiat N.STROE, sosit special din Israel. STROE si VASILACHE a fost unul dintre cele mai indragite cupluri umoristice, inscris cu litere de aur in istoria Teatrului de Revista si a Revistei romanesti. N.STROE (1905-1990) si Vasile VASILACHE (1907-1944,a murit in timpul bombardamentului asupra Bucurestilor din 4 aprilie!) si-au legat numele si notorietatea si de emisiunea "Ora vesela" care se transmitea la Radio Bucuresti in fiecare duminica de la ora 14.30.

Prima emisie a avut loc pe 9 ianuarie 1929, iar de-atunci nimeni nu a mai uitat refrenul: "Alo, alo, aici e radio / Stroe si Vasilache, lache, lache..." . Putini sunt aceia care stiu ca cei doi au jucat si au realizat si un filmul „Bing Bang” (1934) - film sonor, printre cele mai vechi pastrate in intregime  si primul film muzical romanesc.  Au jucat la Teatrele Alhambra, Atlantic, Carabus, N.STROE fiind cel care a dat numele Teatrului satiric-muzical “Constantin Tanase".
     
Printre slagarele scrise si compuse de N.STROE este suficient sa ne amintim de "Trurli Trurli", "Du-ma acasa, mai tramvai", "Morarita", "Ninge, ninge" sau "Dragoste, poveste veche".


Oana Georgescu


Cuvinte cheie
Stroe si Vasilache, Teatrul de Revista, Constantin Tanase, Ora Vesela, sala Savoy

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.