Anca Octavia Dragomirescu – Pe mine sa nu ma luati de prost

Anca Octavia Dragomirescu a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara, Facultatea de Medicina (Pediatrie) si Facultatea de Farmacie. Este in prezent Profesor Universitar Doctor in cadrul aceleiasi institutii de invatamant (Disciplina: Dermatofarmacie si cosmetologie, unde sustine cursuri in limbile romana si franceza), este coordonator de linie masterala în cadrul UMFT, domeniul Farmacie si Membru în Consiliul Scolii Masterale a UMFT.

Romanul Ancai Octavia Dragomirescu, cea mai vanduta carte a Editurii Brumar

Pe langa activitatea profesionala prodigioasa, CV-ul impresionant si rezultatele obtinute in domeniile medical si farmaceutic, Anca Octavia Dragomirescu este pasionata de scris. A lansat în 2012 la Targul de carte Gaudeamus, romanul de succes Solutia: Rocada mica, Editura Rao si, dupa doi ani a revenit în acelasi loc pentru a lansa romanul intitulat Pe mine sa nu ma luati de prost. Sunt doua romane care au ca sursa de inspiratie mediul academic, universitar si domeniile medical si farmaceutic din care face parte si autoarea.
Semnificativa este prezentarea primei carti, care o precede cel putin ca sursa de inspiratie, dar si ca subiect abordat pe cea lansata anul acesta la Gaudeamus: Linistea Parmei, oraselul din zona de nord a Italiei in care oamenii pasesc parca in ritmul operelor lui Verdi, este tulburata de lupta pentru putere dintr-o institutie cat se poate de respectabila. Intre Teatro Regsi Muzeul Arturo Toscanini, oamenii discuta mirati despre cum o serie de intelectuali de prestigiu au ajuns sa se infrunte folosind strategii demne de conjuratiile mafiote. Daca despre minciunile, santajele, ambuscadele, diversiunile si jocurile murdare care abunda in cartea Ancai Dragomirescu se poate spune ca alcatuiesc jocurile de culise din universitatile noastre, nu este exclus ca publicul cititor sa ramana incredintat ca Mafia s-a mutat în Romania. Atunci s-a propagat rapid banuiala ca sursa de inspiratie s-ar putea restrange la o anume proximitate, adica la UMFT, si multi au cumparat cartea sa se convinga daca e sau nu un sambure de adevar in incitanta supozitie…
Coperta noului roman care naste aceleasi suspiciuni si controverse, foarte sugestiva, apartine artistului Valeriu Mladin, cel care a fost protagonistul expozitiei de la Galateca, Political Bestiary 2013 – 2014 care s-a bucurat de mare succes. Proiectul lui Valeriu Mladin a presupus realizarea unor portrete de oameni, toti in costume, cu capete de animale. Pentru coperta, cei doi, scriitoarea si artistul, originari din aceeasi zona (Anca Dragomirescu s-a nascut la Timisoara, iar Valeriu Mladin la Lugoj) au ales deloc intamplator capul unui…. porc. Coperta face parte din seria creata de Valeriu Mladin si care reprezinta de fapt si de drept, dupa cum spunea criticul Mihai Plamadeala, un compendiu de ticalosie, impostura, prostie, urațenie, indaratnicie, incompetenta, lacomie, rea intentie si multe alte metehne, toate acestea exprimate prin semnul vizual.
Editurile si-au facut bilantul celor mai bine vandute carti la editia 2014 a Gaudeamus, astfel incat merita metionat faptul ca, la Editura Brumar, cel mai vandut a fost romanul Ancai Octavia Dragomirescu, Pe mine sa nu ma luati de prost.

Record de vizitatori la Gaudeamus 2014.

Targul International de carte Gaudeamus, organizat de Radio Romania la Romexpo – Bucuresti, a oferit la cea de-a XXI-a editie o multitudine de carti publicate la edituri romanesti si straine, invitat de onoare fiind Federatia Rusa. Cartea-vedeta a acestei editii a targului Gaudeamus a fost Pas cu pas (Editura Curtea Veche), un volum autobiografic semnat de presedintele Klaus Iohannis. Vanzandu-se in 8.000 de exemplare, a fost desemnata si Cea mai ravnita carte a targului, dupa cum au anuntat organizatorii la festivitatea de inchidere. Editia din acest an a Targului International de Carte Gaudeamus a stabilit si un record de vizitatori in istoria targului, numarul total al acestora fiind de aproximativ 117.000, oferta mare de carte atragand lumea la cel mai important eveniment cultural al lunii noiembrie din Bucuresti.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu