Dragobetele, Patronul Dragostei

Dragobetele are radacini foarte vechi, fiind sarbatorit de pe vremea dacilor (Traditii si obiceiuri romanesti) Pentru daci, Dragobetele era o divinitate asemenea lui Cupidon sau Eros. Dragobetele, numit si Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipes si puternic, aduce iubirea in casa si in suflet.

Dragobetele pupa fetele

Pe vremuri, de ziua lui Dragobete, fetele si baietii se primeneau in haine de sărbătoare si porneau cu voie buna prin sat. Inspre ora pranzului, fetele porneau in goana spre casa, fuga urmate de baietii care le indrageau. Dupa ce isi prindea aleasa, baiatul ii fura o sarutare in vazul lumii, sarut care simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an. De aici vine si zicala Dragobetele saruta fetele! Fiecare tanar avea grija ca ziua de Dragobete sa nu-l prinda fara pereche, ceea ce ar fi fost un semn rau, prevestitor de singuratate pe tot anul, pana la urmatorul Dragobete. Si fetele, ca sa aiba parte de iubire tot anul, trebuie sa se intalneasca cu persoane de sex masculin. Este, de asemenea, obligatoriu ca de Dragobete barbatii sa se afle in relatii cordiale cu persoanele de sex feminin. Atat baietii, cat si fetele au datoria de a se veseli de Dragobete pentru a avea parte de iubire intreg anul. Daca vor ca iubirea sa ramana vie de-a lungul intregului an, tinerii care formeaza un cuplu trebuie sa se sarute de Dragobete!

Cucii si cucoaicele vestesc primvara si alunga spiritele rele

De Lasata Secului, inceputul Postului Pastelui, care anul acesta corespunde cu Dragobetele, cucii si cucoiacele isi pun mastile spectaculoase si alearga tinerii sa-i atinga cu toiagul ca sa aiba noroc. Alaturi de cucii din Branesti, au poposit la Muzeul Satului si kukerii din Bulgaria, frati de Ziua Cucilor cum s-ar spune. Obiceiul e comun si la fel de spectaculos. Cucii (barbatii cu masti ) si cucoaicele (barbati imbracati in femei) colinda satul si-i ating cu toiagul pe cei necostumati ca sa fie sanatosi tot anul. Cu masti inspaimantatoare, cu toiege grele de lemn, legati cu niste clopote uriase, fac un zgomot asurzitor ca sa alunge spiritele rele. Tot ei gonesc si iarna, ca sa faca loc primaverii. Dau ocol satului cu masti si clopote numeroase ca sa sacoata raul din comunitate. Ei reinstaureaza ordinea si linstea ce precede Sarbatoarea Invierii Domnului.
Realizatori: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu