Regalitatea si Marea, de Doina Pauleanu

Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta din Constanta, istoric, critic, colectionar de arta, iubitoare de arta si de frumos, pasionata deopotriva de istoria Romaniei si in special de istoria Dobrogei, a lansat la Targul Gaudeamus din acest an, o splendida monografie ilustrata intitula Regalitatea si Marea. Dobrogea 1878-1914. Amplul volum de colectie, dedicat Regelui Carol I si Reginei Elisabeta, a aparut la Editura Monitorul Oficial.
Cartea de 400 de pagini se refera la Regele Carol I si la Regina Elisabeta, la incercarea de modernizare a Dobrogei pentru ca tara sa aiba iesire la mare si sa faca legatura Estului cu Vestul.
Dr. Doina Pauleanu trece in revista cu o aviditate documentara de invidiat toate constructiile dobrogene care poarta semnatura Regelui, incepand cu Podul de la Cernavod, Catedrala Sfintii Petru si Pavel, Moscheea Carol I, faleza si bulevardul Regina Elisabeta, Cuibul Reginei..
Monografia Regalitatea si Marea are la baza un material documentar foarte bogat, 180 de fotografii, ilustrate, harti si articole din presa vremii, care surprind in detalii interesante modernizarea Dobrogei. Se stie ce dragoste purta Carol I Dobrogei şi mai ales Constantei, unde în timpul din urma al lungei sale domnii, scrie ziarul de sezon Sirena, la 16 mai 1916, obicinuia să vina regulat in fiecare an, ca sa se repauzeze de munca grea a treburilor statului.
Academicianul Dan Berindei – Lucrarile Doinei Pauleanu ma surprind mereu, pentru ca sunt interesante si scrise cu suflet. Semnificativ este faptul ca titlul este generos – Regalitatea si marea – dar, de fapt, este vorba despre Carol I si marea si rolul pe care l-a avut domnia lui în aceasta deschidere catre mare.
Dan C. Mihailescu, istoric literar – Ce este nu atat impresionant, acaparant, laudabil, cat, pur si simplu, fascinant pentru mine sunt doua lucruri la doamna Pauleanu. Primul este capacitatea uriasa de absorbtie. Are o aviditate, bulimie documentara intr-o epoca de improvizatie absoluta, absoarbe infiorator. Ia arhive din administratie, cadastre, istoria primarilor, gazetele epocii, istoria diplomatiei, geopolitica, antreprenoriat, moda, istoria mentalitătilor, iti face un tablou enorm. Si aici vine a doua calitate, care este hipnotizanta: toata preocuparea dumneaei fata de istorie sta cu o fata in trecut si cu alta in prezent.
Dr Doina Pauleanu – Am pornit de la un citat al lui Nicolae Iorga, potrivit caruia tara noastra s-a dezvoltat intre ape: cele dulci ale fluviului si apele marii. Carol I voia ca Romania sa fie o placa turnanta intre Est si Vest si a inteles ca pentru aceasta trebuie sa avem un port. De aceea toate marile realizari tehnice de dupa Razboiul de Independenta au avut loc in Dobrogea: portul, podul de la Cernavoda, faleza etc. Insa nu este o carte de istorie, ci de antropologie, pentru ca am dorit si sa conturez personalitatea regelui si a reginei, aaa cum s-a dezvaluit din vizitele lor la malul marii si cum doar un om care locuieste aici o poate face.
Realizatori: Oana Georgescu
Mihaela Moldoveanu