Concert Festiv de Craciun si Anul Nou – Orchestra Medicilor Dr. Ermil Nichifor

Unul dintre cele mai asteptate evenimente gazduite de Ateneul Roman a fost Concertul Festiv de Craciun si Anul Nou al Orchestrei Medicilor Dr. Ermil Nichifor dirijata de Iosif Ion Prunner. Protagonisti au fost sopranele Irina Iordachescu si Alina Bottez, mezzosoprana Oana Andra, tenorul Adrian Dumitru si baritonul Catalin Toropoc. Cu aceasta ocazie a avut loc o sesiune de autografe la cartea Iosif Ion Prunner, Trei generatii la Ateneul Roman de Oana Georgescu (editura Allfa), maestrul Prunner fiind din 1998 dirijorul faimoasei orchestre a carei istorie a inceput sa se scrie in 1954. Orchestra Medicilor functioneaza sub patronajul Fundatiei Medicina si Muzica, infiintata in 1997, presedinte Prof. Univ. Dr. Mircea Penescu, Manager al Spitalului Clinic de Nefrologie Carol Davila din Bucuresti, concert-maestru.

Un repertoriu inspirat ales si daruri muzicale de Sarbatori

Valsul Secolului al lui Eugen Doga, Suita de Craciun de Leroy Anderson, celebrul vals din Frumoasa din Padurea Adormita de P.I. Ceaikovski sau Valsul Musettei din opera Boema de Puccini (solista Oana Andra), Ave Maria din opera Otello (solista Irina Iordachescu) si Felice ancor ion son? Per me e giunta il di supremo din opera Don Carlo, ambele de de Giuseppe Verdi, aria lui Calaf (Nessum dorma) din opera Turandot de Puccini (solist Adrian Dumitru) au fost doar cateva dintre partiturile care au delectat publicul spectator intr-o seara magica. O seara de neuitat care s-a incheiat cu valsul Dunarea Albastra de Johann Strauss fiul si, cu bis-ul cel mult asteptat – Marsul lui Radetzky de Johann Strauss tatal. Si aceasta si pentru ca, in mod traditional la momentul de trecere in anul urmator, concertul e gandit din punct de vedere artistic dupa modelul Concertului de Anul Nou de la Viena. Emotionant a fost discursul Maior Dr. Remus Iulian Nica, medic primar chirurgie generala Spitalul Universitar Militar Carol Davila, violonist in Orchestrei Medicilor, membru alaturi de alti instrumentisti si colegi de breasla in Orchestra Mondiala a Medicilor.

Pentru Orchestra Medicilor, Iosif Ion Prunner inseamna enorm…

…scria Prof. Univ. Dr. Mircea Penescu in postfata cartii Iosif Ion Prunner, Trei generatii la Ateneul Roman. Bunavointa, entuziasmul, dedicarea sa, pigmentate cu momente de autoritate artistica urmarind cu obstinenta elemente de frazare, nuante, maniera specifica de interpretare reprezinta elemente de progres constant al ansamblului (…) recunosti in bagheta sa, in privirea sa transpusa, in gestica distinsa si inspirata, magnetismul ce emana si face ca orchestra sa sune ca o orga, intr-o perfecta armonie si cu un dozaj optimal al nuantelor. Alaturi de maestrul Prunner, am realizat ca sunetul unei orchestre nu este numai suma instrumentelor care o compun, ci peste acest sunet de ansamblu domneste maiestria dirijorului, trairea, emotia si participarea afectiva a celor ce compun ansamblul. Conteaza de asemenea foarte mult comuniunea cu sala, acel fluid imperceptibil care circula biunivoc potentand deopotriva capacitatea de a reda si a recepta muzica. Desigur medicii neavand timpul necesar de studiu si nici exercitiul de-o viata al profesionistilor, nu se ridica adesea la cotele perfectiunii tehnice. Se pare insa ca reusesc sa compenseze prin daruire, elan, entuziasm, intelegere profunda a sensului muzicii emotia si teama de a nu gresi, toate acestea constituindu-se intr-un amestec de sentimente care sunt primite si resimtite in sala ca un plus in interpretare. Maestrul Prunner stie acest lucru si se bazeaza pe el, abordand cu temeritate piese de repertoriu ce aparent depasesc capacitatea tehnica a orchestrei. Niciodata insa nu face rabat la exigenta artistica, niciodata nu adapteaza interpretarea la capacitatea de moment a ansamblului, si chiar forteaza orchestra sa se autodepaseasca si sa se apropie de ideal. Istoria Orchestrei Medicilor, din care ultimii 18 ani se leaga total de aportul dirijoral al maestrului Iosif Ion Prunner, reprezinta o poveste lunga si fascinanta care, desigur, ar putea sa constituie o lucrare de sine statatoare.

O istorie de peste 60 de ani

Orchestra Medicilor a luat fiinta la initiativa reprezentantilor Scolii Romanesti de Medicina, care nu erau doar melomani pasionati, ci si remarcabili instrumentisti. Printre cei care au alcatuit nucleul initial al orchestrei s-au numarat Dr. Ermil Nichifor, Dr. Emil Bittman, Dr. Alexandru Gheorghiu, Dr. Serban Fotino, Dr. Dan Peretianu, Dr. Dan Vasiliu, Dr. Marita Titeica, Dr. Vasile Dragomir, Dr. Constantin Bocarnea, Dr. Ion Matei, Dr. Andrei Abraham, Dr. Vladimir Valter – Clemens, Dr. Cornel Katz, Dr. Paul Zissu. Timp de sase ani Orchestra Medicilor a fost condusa de dirijorul Mircea Cristescu. A fost o perioada de activitate intensa, cu numeroase concerte si turnee, evidentiat printr-un repertoriu impresionant si variat deopotriva. Din anul 1964, la pupitrul Orchestrei Medicilor a venit Dr. Ermil Nichifor (de la infiintarea orchestrei si pana in 1963 fusese timpanist), un eminent medic si muzician, care a condus-o timp de treizeci de ani, pana in 1994. Personalitatea exceptionala a dirijorului, farmecul, devotamentul, modestia si talentul, pasiunea si profesionalismul au constituit elementele catalizatoare ce au transformat orchestra intr-o adevarata familie – nota o cronica a vremii.

La aniversarea a 60 de ani de la infiintare violonistul Eugen Sarbu, venit special de la Londra pentru acest eveniment si pianistul Dan Grigore, au incununat prin prezenta si prestatia artistica un moment aniversar unic, memorabil, de referinta in peisajul muzical al Bucurestilor. Cu ocazia fiecarui inceput de an universitar, la Ateneul Roman are loc concertul Orchestrei Medicilor, eveniment care atrage sute de personalitati ale vietii culturale si ai vietii medicale romanesti. Un alt concert festiv traditional al Orchestrei Medicilor este cel dedicat an de an Zilei Mondiale a Sanatatii, sarbatorita pe 7 aprilie, care reuneste lumea academica medicala, pe reprezentantii tuturor institutiilor medicale, ai forurilor din sanatate s.a.

Realizator: Oana Georgescu