St. George Celebration 2017 – Light into Europe Charity

Infiintata si condusa de Camelia si Stan Platt, Light into Europe este o organizatie caritabila al carei scop este sustinerea copiilor si tinerilor cu dizabilitati senzoriale (vizuale sau auditive) si care aniverseaza anul acesta 20 de ani de la infiintarea primului Centru de Resurse pentru cei cu Deficiente Senzoriale.
Datorita lor si tuturor celor care li s-au alaturat – inclusiv Catena si care le sustin activitatea si cauza pentru care lupta, si anume, respectarea drepturilor si nevoilor fundamentale la educatie, acesti tineri pot beneficia de o existenta demna si independenta. Fundatia ofera sprijin, ajutor si educatie si parintilor, astfel incat ei sa comunice liber cu copiii lor, sa ii inteleaga si sa ii sustina. In anul 2015, Light Into Europe a demarat un proiect ambitios ce are ca scop strangerea de fonduri pentru construirea primului Centru de Caini Ghizi pentru Nevazatori din Romania. Rezultatele nu au intarziat sa apara si aceasta si pentru ca, an de an sunt organizate evenimente caritabile de traditie (Calledonian Ball, Burns Supper s.a) ce au drept scop stragerea de fonduri pentru antrenarea si pregatirea cainilor capabili sa ii insoteasca pe nevazatori. Sarbatoarea St. George a fost un nou prilej pentru a organiza o gala de caritate, amfitrioni fiind Camelia Platt, director executiv fundatia Light into Europe si capitanul Stan Platt, alaturi de Charles Crocker, CEO si Colin Lovering, Presedinte C.A. British Romanian Chamber of Commerce (BRCC). Trupa de teatru a elevilor de la International British School of Bucharest a sustinut un frumos program artistic.
Light into Europe este o fundatie britanica infiintata in 1986 pentru a dezvolta programe de ajutor umanitar si medical in Europa de Est. Initial, fundatia s-a concentrat pe oferirea transportului medical aerian si pe acordarea de ajutor umanitar tarilor din Europa de Est si Centrala, in Romania incepand cu anul 1990. Light into Europe a fost singurul serviciu de ambulanta aeriana de la mijlocul anilor 1990 si pana in 2003, perioada in care peste 5 000 de ore de zbor (misiuni) au ajutat la salvarea a aproape o mie de vieti de catre echipajele coordonate de cpt. Stan Platt. Scopul fundatiei Light into Europe a fost si este acela de a ajuta copiii si tinerii cu deficiente senzoriale din Romania, sa le imbunatateasca vietile, sa le extinda posibilitatile si sa devina membri activi si acceptati in societatea romaneasca – spunea acesta. Avem viziunea unei lumi in care copiii si tinerii cu deficiente senzoriale se bucura de aceleasi drepturi, oportunitati, responsabilitati, implinire si calitate a vietii precum semenii lor fara deficiente.

Cainii ghid pentru nevazatori, un proiect de succes

Dupa o perioada indelungata de familiarizare si intelegere a situatiei si a nevoilor copiilor si tinerilor cu deficiente de vedere sau auz din Romania, Light into Europe a infiintat in 2007 primul Centru de Resurse pentru cei cu Deficiente Senzoriale unde se lucreaza cu copii si tineri cu dizabilitati. Recent a devenit membra a Federatiei Europene pentru Caini Ghizi. Pentru a avea impact si a ajunge la cat mai multi, am ales sa lucram in parteneriat cu scolile speciale pentru deficienti de vedere si de auz din toata tara. Nevoile lor sunt educationale si de reabilitare, de dezvoltare a abilitatilor unei viati independente, astfel incat calitatea vietii lor sa se imbunatateasca. Incercam sa punem accent pe abilitatile lor si nu pe dizabiliati. Pe langa copii si elevi, lucram si cu cadrele didactice si parintii copiilor pe partea de traininguri, cursuri privind metode de lucru si interventie, specifice nevoilor celor mici.
Nevazatorii reprezinta aproximativ 20% din totalul persoanelor cu dizabilitati din Romania, adica peste 110.000. In Bucuresti sunt peste 7000 de persoane cu deficient de vedere, dintre care un numar semnificativ sunt copii. De aceea fundatia Light into Europe, din dorinta de a dezvolta intregul potential al copiilor si tinerilor cu deficiente senzoriale si de a duce vieti independente, de cativa ani a initiat si dezvoltat un program special pentru ajutorarea orbilor – Caini Ghizi pentru nevazatori. Este vorba despre caini special antrenat sa ii ajute pe cei „condamnati” sa traiasca in intuneric. Din pacate, in Romania, exista la ora actuala doar cateva zeci de astfel de exemplare din rasa Labrador, antrenati sau care urmeaza programul de pregatire. Ar fi nevoie de minimum 1500 de animale de companie care sa fie pregatite pentru a avea grija de persoanele cu deficiente de vedere. Antrenamentul unui caine costa in Romania 3000 de euro pe an si, deocamdata, statul roman nu investeste nimic – spune Camelia Platt. De aceea organizam gale si evenimente de binefacere pentru obtinerea de fonduri astafel incat un numar cat mai mare de caini sa fie pregatiti pentru a-i ghida pe cei cu deficiente de vedere.
Realizatori: Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean