Noaptea de Sanziene

Asociatia Culturala Patrimoniu pentru Viitor a organizat cea de-a IX-a editie a Noptii de Sanziene, noaptea cea mai lunga a anului, noapte magica sarbatorita prin traditie cu ocazia Solstitiului de Vara. Este o sarbatoare de patrimoniu careia vrem sa-i oferim un viitor. Sanzienele sosesc cu daruri de leac, folos si dragoste si, asa cum ne-am obisnuit de 9 ani, cu o seara de bucurie si magie intr-o gradina luminata feeric – spuneau organizatorii evenimentului care a avut loc in Gradina Administratiei Domeniului Public din Sectorul 1.
Trupa Trei parale, Mircea Vintila, Luiza Zan & Iulian Pavelescu si Scoala de Balet Jaqueline au sustinut programul artistic al serii in care au stralucit alaiurile de Sanziene. Povestile depanate de Irina Radulescu si de Dr. Doina Isfanoni, reputat cercetator si etnolog au sustinut expozitiile de patrimoniu, de costum popular si de ceramica din incinta gradinii in care copiii de toate varstele s-au desfasurat in voie in cadrul atelierelor dedicate lor. Acestia au invatat despre ceea ce inseamna Patrimoniu, impletind coronite de flori, construind cladiri si obiecte de patrimoniu in 3D sau desenand vitralii pe calc, dar au descoperit si invatat primii pasi de dansuri populare traditionale.
Astfel, Uniunea Arhitectilor din Romania a prezentat proiectul de conservare a Palatului Cultural din Blaj, castigator al premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural 2017 – premiile Europa Nostra. Case de epoca din Bucuresti a fost tema expozitiei de fotografie semnata de arhitect Valentin Mandache, Naturalia a expozitiei de ceramica a Danielei Fainis, iar Nicoleta si Ion Mitroi si-au expus lucrarile de ceramica inspirate de cultura Cucuteni. Andreia Sachelia si-a prezentat colectia de costume populare intitlata simbolic Haina de Sarbatoare.
Despre Asociatia Culturala Patrimoniu pentru Viitor
Cunoscuta anterior sub numele de Prietenii Muzeelor Minovici, a luat fiinta in anul 2005 la initiativa unui grup de iubitori ai artelor si ai culturii si si-a extins activitatea pentru a cultiva respectul fata de patrimoniul romanesc. Activitatile asociatiei, membra a organizatiei internationale Europa Nostra, fac cunoscute istoria, diversitatea si importanta patrimoniului romanesc pe plan local si in afara granitelor tarii si sprijina muzeele din Romania.
Catena a fost sponsor al acestui eveniment.
Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu