“Sariul întâlneşte IA” veşminte de la începuturile lumii

Veşminte de ceremonie, obiecte vestimentare de colecţie, ţesute manual, brodate sau imprimate după metode foarte vechi sunt prezentate la Hanul Gabroveni (Sala Arcelor, parter) în expoziţia „SARIUL întâlneşte IA” de la ARCUB, o inedită expoziție organizată sub auspiciile Ambasadei Indiei în România. La deschidera expoziției care prezintă o selecţie rară de sariuri şi ii de colecţie a fost prezent Excelenţa Sa Rahul Shrivastava, Ambasadorului Indiei în România

”Sariul și ia, cămașa românească sunt piese de artă tradițională vie, care poartă ca valoare intrinsecă istoria unei memorii colective, geniul artizanilor, amintirea femeilor care le-au creat, purtat și transmis” – menționează prganizatorii. ”Sunt piese vestimentare cu o mare încărcătură emoțională ce evocă trăiri nostalgice, frânturi de istorie personală transmise de la o generație la alta, ca parte a trusoului de nuntă sau oferite în momente semnificative din viaţă”.

Curatoriată de binecunoscuta colecționară Iulia Gorneanu această expoziţie-unicat este ca un ”dialog vizual” între unul dintre cele mai recognoscibile simboluri ale culturii indiende – Sariul şi piesa iconică a culturii româneşti – Ia. Protagoniste sunt designerul Anamaria Lazăr, colecţionar de sariuri și Iulia Gorneanu, colecționară de artă și promotoare a culturii tradiționale românești .

„Cămaşa cu altiţă, denumită generic ie, încifrează în ornamentică semne-simbol venite din neolitic, dezvăluind date despre starea social-statutară, vârsta, apartenența la o anumită comunitate, prestigiul, legătura cu lumea nevăzută a femeii care o poartă. Cămașa cu altiță, ia, a spart hotarul satelor, devenind veșmânt aulic, apoi a depășit granițele țării, ajungând să fie purtată de celebrități din toată lumea”Iulia Gorneanu, curator și colecționar.

„Un veșmânt de la începuturile lumii, sariul este expresia fragilității feminine, a grației și eleganței. Considerat cea mai veche îmbrăcăminte necusută, sariul ilustrează bogata diversitate a artei textile indiene, implicând tehnici elaborate de vopsire, imprimare, țesere manuală”Anamaria Lazăr, colecționar.

În vara anului trecut, ARCUB găzduia cu același mare success expoziția „Chimonoul întâlnește ia” curatoriată tot de Iulia Gorneanu, în prezența Ambasadorului Japoniei în România, E.S. Hiroshi Ueda și care a culminat cu fashion styling show-ul organizat de Alin Gălățescu cu prezentarea unor creații ale designerilor români. A fost prezentată atunci o abordare unică a temelor de stilism în care cele două elemente vestimentare, chimonoul japonez și ia românească au fost integrate în ținute moderne, dovedind caracterul atemporal al acestora.

Realizator: Oana Georgescu

Editor: Andrei Gheorghiu

Foto: ARCUB