Iulia Gorneanu – Povestea nespusa a iei

Galeria de Arta Contemporana „Galateca” gazduieste o expozitie cu totul speciala. In centrul atentiei se afla ia romaneasca, un simbol identitar, ale carei semne asteapta doar sa fie deslusite si asumate. Directorul artistic, Iulia Gorneanu ne prezinta o selectie de ii romanesti de patrimoniu sub forma unei instalatii de arta, cu o serie de 200 de fotografii interbelice din albumul “Romania” al lui Kurt Hielscher (1933), precum si faimoasele fotografii ale Reginei Maria in vesmant traditional romanesc.

Kurt Hielscher a fost unul dintre cei mai renumiti fotografi germani, care a devenit cunoscut prin albumele sale realizate in timpul primului razboi mondial si in perioda interbelica. Originar din Silezia, el a strabatut mai multe tari, dar lucrarea sa despre Romania este cel mai complex si profesionist album de fotografie realizat in acele timpuri, fiind prefatat de Octavian Goga.

Pentru acest proiect „Galateca” a colaborat cu Muzeul Horniman din Londra, Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, Complexul Muzeal Astra din Sibiu, Muzeul Bucovinei din Suceava si Fundatia Culturala „Mircea Dinescu”, dar si cu „La Blouse Roumaine”, care a pornit ca o comunitate ce s-a format spontan pe Facebook in noiembrie 2012 si care isi propune sa promoveze ia traditionala drept brand de tara al Romaniei. Mircea Roman, singurul artist roman care a castigat Marele Premiu la Trienala de la Osaka, un adevarat Oscar in sculptura, expune in acest cadru unic.

„Pentru mine ia nu este un vesmant, este o stare. Inca din copilarie, semnele ei ma protejeaza si ma integreaza in neam. Pusa in context contemporan, ia este – in acelasi timp – rupta din povesti si atat de actuala, regala si fashion, incarcata de sacralitate si prêt-à-porter” – ne-a spus Iulia Gorneanu in acordurile muzicianului iranian Amir Heidarkhodaee.

Realizator: Oana Georgescu

Acest material va este oferit de CATENA