O istorie a costumului romanesc

Foaierul Teatrului National din Bucuresti gazduieste o colectie de costume adunate cu dragoste de Adina Nanu. Expozitia cuprinde costume care au apartinut familiei sale sau prietenilor donatori, de la rochii de zi si de seara, palarii, costume masculine, accesorii, obiecte decorative sau de mobilier din budoarul doamnelor de pe vremea Belle Epoque, din perioada interbelica si pana la costume din zilele noastre.

Pledoarie pentru frumos

La inceput ne-am jucat cu palariile si hainele bunicilor, impreuna cu parintii, apoi cu copiii mei, apoi le-am folosit ca material didactic pentru cursurile de istoria artei si arta costumului pe care le-am sustinut. Rudele si prietenii au gasit si ei prin dulapuri palarii si rochii demodate, fracuri sau smokinguri care nu mai foloseau la nimic, dar ocupau loc si ni le-au daruit. Si azi, prietenii prietenilor vin sa completeze expunerea cu amintiri pretioase. Mie imi revine placerea de a studia fiecare palarie sau guleras pentru a-i afla originea, stilul si moda din care fac parte si a le gasi locul in expunere pentru ca sa se potriveasca in compozitia de ansamblu a incaperii, care trebuie sa reconstituie atmosfera si parfumul fiecarei epoci. Adina Nanu

Adina Nanu, o viata dedicata artei

Critic si istoric de arta, si-a obtinut doctoratul in istoria artei cu o teza asupra costumului bucurestean in secolul al XIX-lea. A predat cursuri de istoria artei universale, cursuri speciale de istoria picturii, a sculpturii si artelor decorative si primele cursuri de istoria si teoria costumului din Romania, la sectia de Scenografie, apoi si la sectia de Creatie vestimentara-moda la a carei infiintare a participat. A publicat prima istorie a costumului universal in limba romana, Arta, Stil, Costum, in 1976. Din 1994 preda la UNATC Bucuresti cursuri de Educatie vizuala si de Stiluri in costum si decor, mai intai pentru catedra de Regie de teatru, apoi si pentru nou infiintata sectie de Scenografie, dar si pentru Coregrafie. Pentru studentii UNATC a publicat Arta pe om (2001), Vezi? Comunicarea prin imagine (2002) si a rescris si amplificat Arta, Stil, Costum (ediţia II-a, 2008).

Din 1975 este membra INSEA – International Society for Education through Art (UNESCO). Membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania de la infiintarea acesteia, din 1950. A expus desene si sculpturi in cinci expozitii colective ale UAP si intr-o expozitie personala la galeria Galateea in 2008. A fost distinsa cu Ordinul Serviciu Credincios in grad de comandorsi este Profesor Honoris Causa la Universitatea Nationala de Arte.

Realizatori: Mihaela Moldoveanu

Oana Georgescu