Traditii si arta romaneasca la UNARTE Bucuresti, 2015

Pepiniera pentru cei mai talentati viitori designeri vestimentari, UNARTE Bucuresti, prin Departamentul Moda al Facultatii de Design lanseaza in fiecare an colectii in cel mai autentic spirit romanesc. La fiecare final de an universitar, absolventii si masteranzii isi prezinta colectiile, sustinandu-si lucrarile de licenta in fata unui public numeros.
Astfel, sfarsitul de an universitar 2015 a constituit o veritabila sarbatoare pentru absolventi si masteranzi, pentru studentii tuturor departamentelor, dar si pentru profesorii lor, gradina Atelierelor UNARTE fiind ca de obicei, arhiplina.
Stefana Chelaru a prezentat o colectie foarte interesanta, cu un titlu inedit: Oximoron – Clarobscur. Iata cum explica alegerea, dar si conceptul colectiei sale: Oximoronul se intelege a fi o figura de stil care combina doi termeni in antiteza. Fara lumina nu ar exista culoare, iar fara culoare nu ar exista lumina si acest lucru le face inseparabile ca spatiu si forma. Termenul de clarobscur constituie un procedeu grafic si pictural prin care se reda volumul, perspectiva si adancimea unei imagini utilizind gradarea si claritatea umbrelor si a luminii definite prin contrastele puternice intre lumina – auriu si intuneric – negru. Aplicarea clarobscurului in moda aduce cu sine efectul de modelare a luminii pe vestimentatie, prin dezvoltarea de care s-a bucurat aceasta tehnica de-a lungul timpului. Laura Bonciu ne propune colectia Ratio, iar Alexandra Ivan, colectia Chemisette – o viziune despre gratie atemporala, despre independenta femeii in contrast armonic cu delicatetea si senzualitatea. Creatoarea ne propune o idee construita original in jurul unui ideal echilibrat de frumusete. Colectiile Odi et Amo ale designerului Anamaria Besleaga, Interwoven (designer: Elena Alina Cocosila) sau Oneness–The White Dacic Wolf / Dacicul Lup Alb a Oanei Stroe au strarnit ropote de aplauze. Mai ales cea de-a doua colectie ale carei radacini spirituale stau in valorile si principiile dacice, iar tulpina s-a dezvoltat intr-un curent minimalist prin atmosfera si atitudine – spunea Oana Stroe. De la discul solar de andezit amintit printr-o tesatura cu praf de stele, la forma circulara a calendarului prin tipar de maneci ce ascund secretele Universului, toate spun acelasi lucru: stramosii nostri au fost o civilizatie importanta a lumii iar datoria noastra este sa ii studiem si sa ducem mai departe valorile si spiritul lor
Colectia Grezzo semnata Aida Andra Ursu este o metafora pe care creatoarea a transpus-o in limbaj vestimentar. Iata cum explica: este ca o revolta personala in fata unei evidente – globalizarea modei – si efectul ei de uniformizare a societatii. Fenomenul de industrializare este comparat cu un oras plictisitor, grizat care acapareaza pe rand personalitatea si individul. Firul rosul vibrant este conexiunea la traditie si arta, accentul ce trezeste emotional, un impuls revitalizant al creativitatii si al entuziasmului, elemente ce fac distinctia intre anonim si unicitate. Diana Dima ne propune Future Past o colectie ce propune si aduce noutatea prin antiteza creata de folosirea materialelor si tehnologiilor noi, impreuna cu tehnici traditionale subliminale. Inner Circle, colectia Florinei Cristina Cimpoeru este ca un punct de intalnire intre arhitectura si moda, ce imbina intr-un mod armonios elemente structurale din arhitectura moderna cu elemente decorative din arhitectura gotica.
Realizator: Oana Georgescu