De la Origami Suprarealist La Origins

Imaginatie debordanta, talent, studiu, ambitie, seriozitate, pregatire… Acestea ar fi atu-urile principale ale tinerilor absolventi ai Facultatii de Design, Departamentul Moda din cadrul UNARTE Bucuresti, fosti studenti si masteranzi. In fiecare an, acestora li se rezerva doua evenimente speciale: Ziua Scolii si Gala Absolventilor. Astfel tinerii au ocazia sa isi dovedeasca nu doar talentul si imaginatia, ci si faptul ca anii de studiu aprofundat al fenomenului numit „Moda” nu au fost in zadar. De altfel este si meritul profesorilor de exceptie (unii, ei insisi designeri vestimentari, precum Liliana Turoiu) care se lauda cu fostii lor studenti si masteranzi, astazi cu nume binecunoscute in moda romaneasca si de pretutindeni.

Propuneri spectaculoase pentru sezonul 2015

Frumusetea este adevar si adevarul frumusete – asta-i tot ce stii pe lume si tot ce trebuie sa stii (John Keats) este moto-ul preferat al Irinei Ghizdeanu, absolventa de Master (profesor coordonator: Prof. Univ. Dr. Doina Lucanu) care a prezentat colectia Origami Suprarealist. Absolventa Iuliana Cautis Maniosu a prezentat colectia Re-Solution, care reprezinta o revitalizare a trecutului, prin convertirea unui sistem de prindere din preistorie intr-un concept nou, de actualitate. Incaltamintea a fost semnata de Mihaela Glavan, un designer valoros si apreciat de accesorii, absolventa UNARTE. Colectia de licenta a Daianei Melinte (coordonator: Lector Univ. Dr. Liliana Turoiu), denumita Origins apare ca fiind o declaratie a traditionalismului, a esentei romanesti, promovand o armonie sofisticata a croiului si al materialelor utilizate. Este si o colectie moderna cu influente bizantine, despre care tanara creatoare spunea: observand o similitudine a detaliului cu cel predominant existent in stilul bizantin am realizat o contopire intre cele doua, imbinand caracteristicile esentiale intr-un unison. La origine, m-am orientat catre detaliul firului metalic regasit in mod predominant in piesele vestimentare populare din zona Muscelului. Bazata pe contrastul dintre nou si vechi, colectia Blachened White, designer Kristina Georgieva Mariynova – ea insasi model – imagine a propriei colectii (profesor coordonator: Lector Univ. Dr. Alina Maria Griga) este ca un joc de contraste, culori si materiale, o combinatie de unor tipare istorice (drapajul clasic grec) si tipare contemporane, cu forme noi, materiale, imprimeuri si culori moderne.
Conceptul Unisense a designerului Razvan Mihai Clinceanu este o colecție ce are la bază un curent artistic apărut in anul 1960, numit Minimalism si conceptul de unisexualitate, de egalitate intre sexe pe toate planurile. Avand ca punct de plecare camașa masculină și pantalonul, prin modificari, s-au obținut tipare noi, compatibile ambelor sexe. Care au fost atu-urile unitatii si unicitatii colectiei? – Eliminarea penselor de bust și modificarea proporțiilor a făcut posibila obținerea tiparului nou – a spus designerul.
Colectia Prolove a tinerei Carmen Emanuela Popa a fost reprezentata si prin caracterizarea metaforica a acesteia: O pledoarie invaziva la granita dintre obiectul de arta contemporana si moda. Doua lucruri il inalta pe om: iubirea de celalalt si transcedentalul din actul creatiei. Dragostea – transpare din atitudini ferme, din fapta absoluta. Fiinta umana poarta cu ea reminiscentele sentimentelor profunde.
Au atras atentia si colectiile Persona, designer Raluca Patru (Master, profesor coordonator: Prof. Univ. Dr. Doina Lucanu), Taina cununiei / Rochia de mireasa, designer Maria Amelian (Master, profesor coordonator: Lector Univ. Dr. Ioana Sanda Avram) si Atraxie, designer Bianca Andronache (profesor coordonator: Prof. Univ. Dr. Unda Popp)
Realizator: Oana Georgescu