Doina Levintza, Traditie si Splendoare

Este imposibil ca, odata trecand pragul show-room-ului Doinei Levintza si al lui Dan Coma, unic, special si atat de frumos, sa nu fii pe loc cucerit, dar mai ales fascinat de un univers al elegantei, imaginatiei si bunului gust desavarsit. Aici a fost organizata o seara dedicata aproape in exclusivitate doamnelor si domnisoarelor, cu arome speciale de parfum si bauturi fine, intitulata simbolic Romania dulce. Cu aceasta ocazie, in decorul de poveste al celor doi designeri, Doina Levintza a prezentat cateva creatii din noua sa colectie 100% romaneasca, autentica, traditionala, cu elemente de inspiratie folclorica. Manechinele au defilat si au prezentat superbele rochii si ii printre antichitati, statuete, elemente de decor de teatru si film, opera si opereta dar si printre accesorii, tinute vestimentare si rochii somptuase create special pentru teatru sau pentru scenele lirice din Bucuresti si din tara.
Printre invitatele de onoare ale serii s-au numarat Anca Vlad (presedinte Fildas Art, Filsa si Gatena grup), Gilda Lazar, Gabriela Cosac, Camelia Potec, Laura Nureldin, Elena Vijulie, arh.Daniela Enache s.a. Cat despre gazda, Doina Levintza, nu puteam decat sa ne amintim cuvintele jurnalistului Michel Desforges, care nota in 1984, in Le Figaro: E de ajuns sa-i vezi o singura data prezentarea de moda pentru a recunoaste apoi o “Levintza” in orice ocazie, la o petrecere sau la o Gala. Fiecare rochie e unica. Matase brodata si rebrodata, broderii si lameuri. Pentru Doina Levintza varsta nu exista. Ceea ce conteaza este clipa. Ea stie sa-si faca intrarea in scena. Pentru ea teatrul vietii nu se opreste niciodata. Doina Levintza este inrudita de departe cu Federico Fellini si Salvador Dali
Cu o putere de munca fascinanta, dornica de frumos si creatoare de frumos in jurul sau, Doina Levintza este unul dintre acei rari artisti pentru care harul se sprijina pe cultura si pe cunoastere
Creatoarea de moda Doina Levintza a primit de-a lungul timpului zeci de disticntii, decoratii, premii si trofee, cele mai importante fiind: Crucea Casei Regale a Romaniei pentru dedicatia cu care sustine Familia Regala a Romaniei in toate activitatile publice, pentru increderea si loialitatea pe care le-a aratat fata de Familia Regala de-a lungul anilor, pentru concursul permanent acordat Casei Regale a Romaniei, titlul de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor pentru extraordinara creativitate si pentru atentia pe care o acorda tinerelor generatii pe care le sustine neincetat, Premiul criticii pentru cea mai buna creatie de costume, premiul UNITER pentru costumele la Richard II, premiul UNITER pentru intreaga activitate artistica s.a. Despre Doina Levintza, Ambasadorul Frantei la Bucuresti, E.S. Henri Paul spunea ca este un simbol al modei romanesti moderne, care este si doamna remarcabila, exceptionala, o artista unica si o prietena, elogiind arta designerului roman a carei arta se gaseste la confluenta dintre spectacol si moda, dintre perfectiunea data de haute-couture si artificiul imaginii, dintre creatia cea mai luxoasa si inventivitatea decontractata a costumelor.
A fost primul designer est-european care si-a prezentat colectiile in cadrul prestigioasei Saptamani a Modei de la New York 7th on Sixth, dar si unul dintre cei mai renumiti peste hotare, cu prezentari la Montecarlo, Paris, Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, Tokyo, Beijing, Shanghai, Berlin, Bruxelles, Chicago s.a. Dupa succesul prezentarilor din cadrul ”Saptamanii Modei” de la New York i-au fost consacrate cateva pagini in prestigioasa revista ‘Harper’s Bazaar, alaturi de Bill Blass, Calvin Klein sau Donna Karan.
In conceptia artistei, fiecare dintre noi, cei care imbracam vesmintele imaginate de ea, capatam un rol, o partitura proprie, chiar pe o scena fictiva – spunea regretatul critic de arta Dan Haulica, prefatand o expozitie de costum a Doinei Levintza.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean