Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon

Muzeul National de Arta al Romaniei a gazduit prezentarea colectiilor Endless Dress a Alinei Gurguta si Synesthesia, semnata Elida Toma in cadrul unui eveniment initiat si organizat de Asociatia Culturala Patrimoniu pentru Viitor (presedinte Georgiana Pogonaru). 

1470 vizualizari

Alina Gurguta este absolventa a Facultatii de Arte Decorative si Design, departamentul Moda si Design Vestimentar, master in Arte Vizuale (profesor coordonator: Prof.Univ.Dr. Unda Popp), specializarea Strategii de Moda si Costum si doctoranda in Arte Vizuale, in cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti. Inspirata de arta brancusiana, colectia sa temporala intitulata Endless dress este alcatuita din opt piese vestimentare. Croiul este unul precis, cu linii drepte si volume complexe rezultate prin desfasurarea unor forme simple romboide, atentia fiind indreptata spre executarea curata si ingrijita. Aceasta strictete din croi este atenuata prin introducerea unor detalii, broderii, obtinute prin diverse tehnici de impaslire. Costumele propuse in aceasta colectie vor face o trecere lentӑ, aproape imperceptibila, dand senzatia de contopire intre cele doua lumi – spunea autoarea care, fascinata de marele Constantin Brancusi si indeosebi de Coloana infintului, a imaginat o colectie vestimentara ce reprezinta o scara imaginara ce face legatura intre doua taramuri, in incercarea  de a realiza o conexiune dintre spirit si trup, dintre interior si exterior, traire si costum, sentiment si haina. Trebuie mentionat si faptul ca Alina Gurguta a prezentat in premiera aceasta colectie cu ocazia absolvirii Universitatii Nationale de Arte, coordonator fiind  Prof.Univ.Dr. Unda Popp.
 
Asemeni colegei sale, si Elida Toma a absolvit Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design – Master in Strategii de Moda si Costum, dar a urmat si cursuri de specializare in tehnologii pentru creatie vestimentara la Scoala de Arta si Stil. In prezent urmeaza studii de doctorat in arte vizuale la UNArte Bucuresti. Are deja o activitate bogata in domeniu, participand la expozitii si concursuri, realizand decoruri si costume de teatru, opera si televiziune si a colaborat pentru realizarea unor colectii vestimentare ready-to-wear.
 
Tanara creatoare semenaza atat colectii experimentale - conceptuale, care au rolul de a exploata limitele creativitatii si de a realiza piese inedite, cat si piese unicat, custom made.
 
Synesthesia este mai mult decat o colectie vestimentara. Ea reprezinta, conform spuselor autoarei care s-a inspirat din tema arhitecturii, a suprarealismului in pictura, sculptura si design vestimentar, punctul de pornire pentru crearea de elemente sculpturale transpuse intr-un obiect de vesmant, cu trimitere catre suprarealism. Materialele si texturile diferite sustin acest proiect pornit de la arta moderna, suprarealista, alcatuit din sapte tinute vestimentare, bazat pe legatura dintre design si elementele sculpturale si picturale din arta. Cuvintele cheie care il caracterizeaza, sunt mai mult decat elocvente: suprarealism, estetic, forme sculpturale, compozitie, materialitate, imaginar, tridimensional.

Realizator: Oana Georgescu

Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon Endless Dress si Synesthesia, colectii de sezon

Cuvinte cheie
Endless Dress, Alina Gurguta, Synesthesia, Elida Toma, Muzeul National de Arta al Romaniei, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Georgiana Pogonaru, Unda Popp, Tonica by Catena, farmacia Catena

ComentariiNumeComentariu