Pasarea Maiastra a Lizei Panait

Prezentarea cele mai noi colectii vestimentare de toamna – iarna a binecunoscutei creatoare Liza Panait a fost dedicata marii noastre Maria Tanase, fiind mai mult decat un fashion-show: a fost un spectacol - eveniment prezentat in anul Centenarului, in onoarea legendarei artiste a neamului romanesc, care vine ca o chemare la unitate, la armonie, la regasirea radacinilor comune. In colectia Pasarea Maiastra, creatoarea Liza Panait a prezentat tuturor o Romanie pe care ne-am dori-o unita cu adevarat!

Tinutele romanesti traditionale ocupa un loc esential in creatiile Lizei Panait, ea fiind a fost cel dintai designer care si-a extras filonul creatiei din valorile etnice ale portului popular autohton si, de la bun inceput, coelctiile sale s-au remarcat ca fiind singulare, inimitabile, fascinante si profund romanesti.

Pasarea Maiastra – chemarea Mariei Tanase catre radacinile comune…

Realizat cu sprijinul Secretariatul General al Guvernului de catre Asociatia Humaniterra, spectacolul, prezentat de actrita Mauela Harabor – unul dintre manechinele preferate ale Lizei Panait, i-a avut ca invitati pe celebrii artisti Grigore Lese, Benone Sinulescu, Adrian Naidin Band (care a asigurat fundalul sonor al prezentarii de moda) si Maria Raducanu, dar si pe solistele Operei Nationale Bucuresti (Kana Yamaguchi, Margaux Chesnais, Andreea Hosszu si Jasmine Sarr). Ele au incantat publicul in acordurile faimoaselor melodii Ciuleandra si Cine iubeste si lasa, coregrafia fiind semnata de Roxana Colceag. Conceptul si regia ii apartin lui Viorel Panait.

Spectacolul a fost deschis cu un moment emotionant In memoriam dedicat marelui rapsod Dumitru Farcas, artist care facea parte din acest proiect cultural, dar care, din pacate, din vara acestui an, ne-a parasit pe toti. Un spectacol dedicat Pasarii Maiastre nu putea incepe decat cu muzica lui Dumitru Farcas – a spus Liza Panait, cel caruia Maria Tanase i-a scris, candva, intr-o scrisoare ca Se nasc atat de rar oameni inzestrati cu nobletea artistica a dumitale!… Apoi a urmat Benone Sinulescu, artistul cu o cariera de peste 60 de ani, presarata cu zeci si zeci de albume, cu sute de concerte grandioase sustinute in fata a mii si mii de oameni, cu nenumarate premii si distinctii. Animat de energia colegei sale de ansamblu si de spectacole, marea Maria Tanase, pe care a cunoscut-o, a admirat-o si a iubit-o, Benone Sinulescu a sustinut un recital de zile mari, incheiat cu melodiei Radu Mamii, Radule, dedicata Pasarii Maiastre a poporului roman. Comparata adesea cu vocea Mariei Tanase, cea a Mariei Raducan, demna reprezentanta a etno – jazz-ului romanesc, a incantat publicul spectator. Ea a fost acompaniata de Adrian Naidin Band (Eugen Amarandei – contrabas, Gabi Balasa – percutie, Sorin Zlat – clape. Finalul spectacolului muzical a Maestrului Grigore Lese, si el cautator si pastrator neostenit al filonului autentic romanesc.

De ce Maria Tanase? – ….am convingerea ca femeia aceasta a fost sortita sa scormoneasca sufletul poporului nostru pana in strafund, sa-i smulga comorile de cantece si intelepciune, sa ne strecoare reamintindu-ni-le, fiorul vesniciei si, prin forta ei interpretativa sa zvarle pretutindeni in lume lumina lor inedita, obarsita din straturile vulcanice ale melodiei si filosofiei noastre populare – Lucian Blaga

De ce Pasarea Maiastra? – Te felicit din inima, domnisoara cantareata! Esti o adevarata pasare maiastra care stie sa zica cantecele noastre cum pana la varsta mea de aproape 70 de ani nu am auzit pe nimeni – Nicolae Iorga, catre Maria Tanase

Mireasa colectiei a fost Diana Andreea Enache, fiica lui Adrian Enache

Mireasa a fost aleasa special ca sa intruchipeze atributele Mariei Tanase – frumusete, originalitate, fire vulcanica, ochii patrunzatori, talent, personalitate, aparitie de neuitat. Toate acestea, plus o voce senzationala, au fost reunite de Diana Andreea Enache, fiica lui Adrian Enache, si ea indragostita de folclor. Rochia a fost o ingemanare dintre nou si vechi, intre traditie si origini, intre ieri, azi si maine – o ie autentica, la care echipa creatorei a brodat timp de doua luni de zile toate simbolurile romanesti importante. Succesul spectacolului inscris in seria evenimentelor dedicate Centenarului prin evocarea unor mari personalitati romanesti, a fost dovedit prin prezenta si mai ales aplauzele celor 6oo de spectatori care au fost incantati sa fie parte a acestei calatorii magice, initiatice, catre radacinile pline de energie si forta ale poporului nostru.

Proiectul artistic Radacini al creatoarei Liza Panait, a adus in fata publicului mai intai superba colectie Kumbaya, menita sa transfigureze in forme, culori si nuante frumusetea celor cinci continente ale Pamantului generos pe care il locuim. A urmat cea de-a doua colectie a proiectului Insieme – o transpunere artistica a dorintei noastre de a trai intr-o Europa unita si primitoare. A treia colectie din cadrul proiectului Radacini a fost inspirata din traditiile romanesti, din frumusetea magica a datinilor acestui pamant, din matricea de culoare si splendoare a portului popular autentic, reinterpretata intr-o viziune originala, pe muzica live a talentatului muzician Adrian Naidin si a violoncelului sau fermecat.

Realizator: Mihaela Moldoveanu, Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean