Nume de cod: Agatha Christie

Un loc retras din padurea Ciuperceasca, langa Banesti, judetul Prahova. O cladire cu un aer rustic, amintind de misterioasa casa a padurarului din poveste. Pe o placuta discreta citim: Scoala de Detectivi Particulari Agatha Christie. Nici ca s-ar fi putut gasi o locatie mai adecvata si un nume mai potrivit unei asemenea activitati.

Nici ca s-ar fi putut gasi o locatie mai adecvata si un nume mai potrivit unei asemenea activitati. Mereu am dorit sa aflu cum arata o scoala de detectivi particulari. Acum s-a ivit ocazia. Cine stie, poate vom intalni aici vreun detectiv care a dat de urma cine stie carei organizatii secrete!

Intram. In dreapta descoperim camera lui Sherlock Holmes. Austera, asa cum ii sade bine unui om preocupat sa dezlege mistere complicate. Mai in stanga se afla cea a lui Sam Spade din Soimul maltez. Si tot la dreapta, pe un hol lung, isi au camera Philip Marlowe (personajul lui Raymond Chandler) si Miss Marple a Agathei Christie. Se pare ca cei mai cunoscuti detectivi din literatura politista si-au dat intalnire aici, la Agatha Christie, al carei portret (din sala de sedinte a scolii) ne priveste ganditor. Ne-o fi suspectand de ceva?

Deschidem o usa, nu e nimeni, deschidem o alta. La fel, nimeni. Momentan, elevii scolii sunt in vacanta. Din septembrie insa, noi cursanti se vor reuni aici timp de trei luni pentru a invata si pentru a aplica tehnicile de investigatie atat de necesare meseriei de detectiv. Scoala de Detectivi Particulari Agatha Christie este prima scoala de detectivi particulari infiintata in Romania. Ea a fost creata de un profesionist, prof. univ. dr. Damian Miclea, specialist in investigatii.

Doamna Mihaela Dima, director al scolii, ne-a povestit pe scurt ce inseamna de fapt o scoala de detectivi particulari. De la dumneaei aflam ca, pentru a putea urma cursurile unei institutii care pregateste detectivi particulari, trebuie mai intai sa fi absolvit o scoala superioara (preferabil Studii Juridice), sa nu ai cazier si sa posezi o adeverinta de la psihiatru care sa ateste faptul ca esti in deplinatatea facultatilor mintale. Cursurile se platesc (in jur de 2.500 de lei), dureaza trei luni si sunt sustinute de profesori universitari cu experienta in criminalistica si investigatii.

Cursantii fac si practica in cadrul unor agentii de detectivi particulari cu care scoala a stabilit un acord, sustin un exemen de absolvire cu profesorii din scoala, apoi un alt examen pentru a fi acreditati de stat. Abia dupa aceea urmeaza sa-si gaseasca fiecare calea proprie in cadrul unei agentii de detectivi particulari investigand, la cererea clientilor, un furt, un caz de inselaciune, un omor sau un caz de infidelitate conjugala. Paleta e larga, conteaza doar vocatia de detectiv!