Sanatatea femeii, sustinuta de Catena si Fundatia Renasterea

La cea de-a XVII-a editie a campaniei „Iluminare in roz” - simbol al luptei impotriva cancerului de san, Fundatia Renasterea a iluminat in culoarea sperantei doua cladiri reprezentantive ale Capitalei - Globalworth Tower singura cladire acreditata Platinum Green din Europa de Sud-Est si Sky Tower, cea mai inalta cladire din Bucuresti. Anul acesta, la evenimentul care s-a desfasurat sub sloganul ''Arta pentru sanatate'', lumina roz a fost declansata de Alexandra Nechita, artist plastic de renume international — cunoscuta ca ''Micuta Picasso'' — care a donat Fundatiei Renasterea una dintre lucrarile ei, in beneficiul pacientelor oncologice. Lucrarea face parte din expozitia "Gradina cu sculpturi", care a fost vernisata pe 19 septembrie 2017, in fata Ateneului Roman.

Alexandra Nechita este un artist plastic american, de origine romana este reprezentanta a curentului cubist. Cunoscuta in copilarie ca “Micuta Picasso”, datorita talentului remarcabil si viziunii sale asupra artei, Alexandra a evoluat ca artist, dar si ca om, implicandu-se in multe cauze umanitare. Absolventa a UCLA in 2008, cu o diploma in Arte Frumoase, Alexandra a primit numeroase premii si distinctii ca recunoastere a muncii si pasiunii sale: Outstanding Artist of the Year (Lincoln Center for Arts New York), Most Fascinating Woman of the Year (Ladies' Home Journal in conjunction with CBS TV), Outstanding Young Person Award (Osaka, Japan), Woman of the Year by the American Red Cross. A fost inclusa in primele 100 de persoane cele mai interesante de renumita publicatie People.

'In fiecare an, la 1 octombrie, in peste 70 de tari se ilumineaza in roz cladiri reprezentative” – a spus Mihaela Geoana, presedintele Fundatiei Renasterea. ”Anul acesta, am intrerupt sirul cladirilor istorice iluminate in roz, imbracand in culoarea sperantei doua cladiri moderne, in care lucreaza zilnic peste 30.000 de persoane. Generozitatea si talentul Alexandrei Nechita ne-au ajutat sa le amintim femeilor faptul ca prin control medical anual, cancerul poate fi invins''. Scopul la nivel international al acestui proiect este de a reduce numarul de decese din cauza cancerului cu 50%, in urmatorii zece ani'.

Dupa momentul festiv seara a continuat cu lansarea campaniei internationale ''More than Pink'' si acordarea primelor titluri ''Erou 'More than Pink''. Prima laureata a fost Andreea Esca, ambasador al Fundatiei Renasterea, pentru ''daruirea si talentul cu care isi indeplineste misiunea de ambasador al sanatatii femeii''. Amalia Nastase, membru in board-ul Fundatiei, a premiat-o pe Alexandra Nechita, pentru ''talentul si generozitatea cu care sprijina proiectele pentru sanatate in Romania''. Andreea Mihai, membru al board-ului Fundatiei Renasterea a premiat-o pe Gabriela Firea, primarul general al Capitalei pentru ''sustinerea proiectelor sociale din domeniul sanatatii femeii''. Un alt premiu a fost acordat companiei Roche, pentru ''sustinerea Coalitiei pentru Sanatatea Femeii si implicarea in campaniile sociale din domeniul sanatatii''. Adriana Cazacu a mentionat faptul ca, prin Unitatea Mobila care acorda consultatii in tara, deplasandu-se in zonele in care nu exista unitati medicale unde se pot efectua mamografii si teste Babes Papanicolau, au beneficiat de consultatii gratuite 18.870 de femei.

In cadrul evenimentului a fost organizata o licitatie fara strigare a lucrarilor artistului plastic Ioan Nemtoi, picturilor in acuarela realizate de Mihai Tanasescu, bijuteriilor oferite de Malvensky si Laura 8, dar si cele create de pacientele oncologice, autografele marilor sportivi romani Gheorghe Hagi si Ivan Patzaichin. Fondurile stranse vor fi folosite pentru achizitionarea unui ecograf performant in valoare de 38.000 de euro.

Fundatia ”Renasterea” pentru Educatie, Sanatate si Cultura a fost infiintata in anul 2001, aducand pentru prima data in atentia publicului din Romania o problema cu implicatii majore in viata femeilor : cancerul de san. In urma activitatii sustinute, guvernul Romaniei a acordat Fundatiei Renasterea, statutul de Organizatie de Utilitate Publica. Alaturandu-se Initiativei Mondiale de ”Iluminare in Roz” ca simbol al luptei impotriva cancerului de san, anual, la 1 octombrie, Fundatia Renasterea organizeaza evenimentul ”Iluminare in roz” a unor cladiri reprezentative din Bucuresti si din alte orase din tara. In 2015, in urma demersurilor facute de Fundatia Renasterea, 1 Octombrie a fost declarata Zi Nationala de lupta Impotriva Cancerului de San. Cateva dintre cladirile reprezentative ale lumii care s-au imbracat in culoarea sperantei sunt: Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franta. In Bucuresti, au fost iluminate in roz: Ateneul Roman (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul National (2003), cladirea C.E.C. (2004) si Biblioteca Centrala Universitara (2005), Muzeul National de Arta (2006), Cercul Militar National (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucuresti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justitie (2011), Banca Nationala a Romaniei (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul National al Taranului Roman (2014), Facultatea de Medicina si Farmacie Carol Davila (2015), Muzeul National de Arta al Romaniei (2016). In 16 ani, Fundatia Renasterea, prin centrele sale medicale a oferit peste 44.250 de consultatii medicale gratuite femeilor din intreaga tara, a inaugurat in 2011 Centrul Medical de Excelenta ”Renasterea” specializat in diagnosticarea precoce a cancerului de san si genital, dar si Unitatea Mobila de Diagnostic pentru San si Col Uterin – primul program gratuit de investigatii de san si de col uterin din Romania dotat cu cabinet de ginecologie si mamograf.

Iata doar cateva cifre importante din studiul „Afectiunile Oncologice Feminine in Romania”: 90% dintre femeile participante la studiu nu au participat niciodata la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine, 87% dintre femei si 25% dintre medici nu cunosc existenta programului gratuit de screening pentru cancerul de col uterin, 85% dintre femei considera ca programele de screening cresc sansele de supravietuire, 94% dintre ginecologi si 91% dintre medicii de familie considera ca un program de screening creste sansele de supravietuire. Majoritatea ginecologilor si medicilor de familie considera ca succesul unei campanii de screening depinde de promovarea intensa si acoperirea la nivel national

Catena a fost sponsor al evenimentului si este sustinator constant al Fundatiei Renasterea.

Realizator: Oana Georgescu