Sanatatea, incotro?

Cu un Master in Managementul Serviciilor de Sanatate si Management Sanitar (ASE Bucuresti, Facultatea de Management) si unul in Management si Strategie pentru Administratie Europeana (Facultatea de Litere si Stiinte, Univ.Ploiesti), Dr. Calin Boeru, fost director al Spitalului de Obstetrica - Ginecologie Ploiesti este unul dintre specialistii intr-un nou domeniu: Politicile de Sanatate. La nivel international, Forumul European pentru Politici de Sanatate organizat periodic la Bruxelles, reuneste 52 de organizatii reprezentand factori implicati in domeniul sanatatii publice si al asistentei medicale la nivel european, fiind creat pentru a garanta ca politica de sanatate a UE este deschisa, transparenta si raspunde preocuparilor tuturor cetatenilor. Tot mai des, atat in tara, cat si in tarile UE este analizata activitatea desfasurata in diverse domenii ale sanatatii publice, adopta recomandari ale Comisiei, faciliteaza schimbul de opinii si experienta si ofera asistenta in implementarea si monitorizarea initiativelor specifice.
Evaluator de spitale, Dr. Calin Adrian Boeru are si o solida pregatire in domeniul administrativ al sistemului sanitar, in Managementul Medical Modern si Managementul Spitalicesc, a participat la congrese si conferinte in domeniul managementului sanitar, cu participare internationala. Reprezentant in Adunarea Generala al Colegiului Medicilor din Romania, acesta a initiat si coordonat proiecte de anvergura precum Amenajare si Modernizare Corpul D din Spitalul de Obstetrica Ginecologie Ploiesti si Sustinerea implementarii de solutii e-sanatate. Cresterea competitivitatii economice. Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public. Cresterea eficientei serviciilor medicale ale Spitaluilui Obstetrica Ginecologie Ploiesti.
Deloc intamplator, Ministerul Sanatatii a lansat programul Politica Europeana de Sanatate 2020, inglobat in strategia Sanatate 2020. Este vorba despre un cadru european de politici creat pentru, citam sustinerea actiunilor vizand sanatatea si bunastarea populatiei la nivel de guvern si societate stabileste o agenda ambitioasa si de perspectiva in domeniul ocrotirii sanatatii populatiei. Stabilirea unei intelegeri asupra acestui cadru la nivelul tuturor celor 53 de state membre ale regiunii europene a OMS, printre care si Romania, a survenit intr-un moment esential odata cu realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. In acest context, in Romania, in calitate de reprezentanti ai medicilor de familie, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie doresc sa contribuie la asigurarea continuitatii si coerentei politicii de asistenta medicala primara si de familie. Astfel, un sistem de sanatate care sprijina si ofera posibilitatea cetatenilor sa atinga o stare cat mai buna de sanatate care contribuie la cresterea calitatii vietii acestora. Dintre obiectivele specifice adoptate pentru dezvoltarea sistemului de sanatate se numara si promovarea politicilor de sanatate ca politici intersectoriale prin implicarea altor sectoare in cresterea starii de sanatate a populatiei si implementarea conceptului sanatatea in toate politicile publice, promovarea politicilor de sanatate bazate pe dovezi si implicit reasezarea ponderii competentelor sistemului de sanatate – servicii de sanatate publica, servicii de sanatate comunitare, servicii preventive, asistenta medicala ambulatorie sau dezvoltarea politicilor de sanatate in parteneriat cu organizatiile de pacienti/populatia, organizatiile profesionale.
Realizator: Oana Georgescu