Florin Chirițescu: Flamenco îți dă puterea de a fi tu!

Deschide videoclipul

Flamenco e mai mult decât un dans. Flamenco e spirit. Flamenco e energie. Flamenco e iubire, ritm, eliberare, putere și control. 

Un amalgam de sentimente, un dans total, complet, care te obligă să te privești, să te recunoști și să te cunoști din nou! Am vrut să știu care e secretul acestui dans și l-am aflat.

 

Într-o duminică după-amiaza, când orașul moțăia, ne-am întâlnit cu Profu' de flamenco, Florin Chirițescu. Foarte tânăr, aparent fragil, am văzut în el flacăra arzând. Ce bucurie să mai descoperi oameni cărora viața încă le dă binețe...

 

La studioul de dans unde predă lecții de flamenco, l-am rugat să ne danseze și nouă. Voiam să văd cu ochii mei transformarea pe care mi-o imaginam. Mai văzusem flamenco, cine n-a văzut? Ați observat vreodată cum se schimbă fața celor care vorbesc despre dansatoarele de flamenco? Oh, niște zeițe, zic ei...trăiesc în locuri exotice ca Andalucia, unde se mișcă în voie pe muzica de chitară, ca niște feline trezite din amorțeală. O tipologie feminină mai rar întâlnită prin părțile noastre, țin să menționez. Și prin alte părți. Femeia puternică, de la începuturile lumii, unde se mai ascunde oare?
Poate de aceea, când auzim de flamenco, ni se aprind ochii și mintea ne zboară la o dansatoare cu părul negru, cu trandafiri în păr, înveșmântată în roșu, culoarea sângelui, a vieții și a pasiunii, care bate din picioare ca un cal nărăvaș.  

 

Florin Chirițescu a fost și el atins în adolescență de această flamă. Neștiind prea bine ce să facă în viață, iată-l navigând, pe la 12 ani, pe internet. De acolo, de pe youtube, imaginea unei dansatoare i s-a întipărit pe retină. Copilul a fost vrăjit pentru totdeauna și de atunci n-a mai trăit decât pentru flamenco. A intrat la Liceul de Coregrafie, a făcut balet, apoi flamenco, a luat-o pe urmele dansului și a ajuns în Spania, patria mamă. A mai studiat, a mai dansat și s-a întors în țară. Acum, cu fiecare student, cu fiecare dans, clipă de clipă, însăilează în țesătura vieții un strop din spiritul nemuritor al acestui dans, atât de vechi, atât de misterios. 

 

Flamenco păstrează totuși un secret. Nu e pentru oricine și dacă te hotărăști că e timpul să faci câșiva pași către el, pregătește-te pentru întâlnirea cu tine. Cu partea din tine de care nu știai, de care ți-era rușine, pe care o ascundeai. Pentru că forța pe care o vezi la aceste dansatoare, se vrea exprimată, trăită cu fiecare pas. Iar asta înseamnă să dai ochii cu tine, să te vezi altfel decât până acum și să vrei să fii ca tine! 
Flamenco îți dă o putere pe care nu știai că o ai, ne-a mărturisit Florin Chirițescu. Dar descoperi că o ai și a fost întotdeauna ascunsă în tine, doar că acum vrea să vorbească, să cânte, să danseze. 
E spiritul flamenco-ului care durează de secole, e energia vieții care nu stă într-un loc și nu cunoaște bariere! Felicitări celor care îndrăznesc! Fie ca spiritul flamenco-ului să vă poarte pașii în noi și misterioase aventuri de regăsire de sine! 

 


text Mihaela Moldoveanu
 


Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.