Gărâna Jazz Festival 2020, ediția XXIV – sponsor CATENA

”Va fi o ediție neobișnuită, pe de o parte datorită condițiilor de desfășurare restrictive și numărului limitat de spectatori, pe de altă parte pentru că mulți muzicieni vor cânta după o pauză de câteva luni bune” – spunea Marius Giura, organizatorul celei de-a XXIV-e ediții a Gărâna Jazz Festival, sponsorizat prin tradiție de Catena. ”Suntem nerăbdători să-i vedem și să îi ascultăm, în aceeași măsură în care muzicienii abia așteaptă să fie ascultați. Ceea ce rămâne cu siguranță, așa cum v-am obișnuit este calitatea proiectelor muzicale pe care le propunem la fiecare ediție. Nu am renunțat nici o clipă să sperăm la reîntâlnirea din această vară, sub semnul jazz-ului, dar și al pandemiei, așa că am reconfigurat line-up-ul, astfel încât să organizăm o ediție 100% europeană”. Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii ani, sute de mii de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în locuri de vis din inima Banatului.

Gărâna Jazz Festival 2020 s-a desfășurat în perioada 6-9 august 2020 într-o singură locație, pe scena din Poiana Lupului, în aer liber, firește, respectând toate condițiile impuse de pandemie și cu un line-up reconfigurat pe ultima sută de metri, după ce au fost impuse, rând pe rând, restricții de călătorie care au dus la anularea prezenței multor trupe de pe continent. Chiar și așa, în fiecare seară au fost prezente personalități ale jazz-ului european cu contribuții remarcabile la evoluția jazz-ului mondial, dar și muzicieni din elită ai jazz-ului românesc. Unii dintre aceștia au mai fost oaspeți ai festivalului, alții au cântat pentru prima data la Gărâna. Este suficient să enumerăm desfășurarea de forțe din fiecare seară de festival, prezentat de celebrul Florian Lungu și care a început cu recitalurile Balkanamera JazzQ (România), Kasia Pietrzko Trio (Polonia) și Fish in Oil (Serbia). Au urmat în celelelate seri Emy Drăgoi Group (România), David Helbock Trio (Austria), Naked (Serbia), Marius Pop Band (România), Edgar Knecht meets Frederik Köster (Germania), VanDerCris, cu liderul Horea Crișovan, Per ”Viking" Mathisen Trio (Norvegia, Israel, Cehia) și Shri (India/UK, UK, Israel, Serbia).

Condusă de Liviu Mărculescu (trombon, basflugelhorn, alpenhorn), trupa ”Balkanamera Jazz Q” a…aliniat pe scenă pe Elena Gatcin (voce, claviaturi), Eugen Amarandei (contrabas), Eugen Toboş (chitară) și Constantin Stavrat (tobe). Din Serbia, în prima zi de festival a evoluat ”Fish in Oil”, formație înființată în 1993, în Belgrad și condusă de chitaristul Bratislav Radovanović, creator al unei muzici instrumentale originale ”colorată cu un pic de blues și rock and roll, cu teme preluate din folk, punctată deseori de improvizații free-jazz”. Din trupă au făcut parte muzicienii Veljko Nikolić–Papa Nik (percuție), Tom Fedja Franklin (tobe), Dusan Petrović (saxofon).

Jazz-ul polonez a fost reprezentat la Gărâna de cel mai tânăr și talentat Ambasador al său, pianista și compozitoarea Kasia Pietrzko. Trio-ul său (cu Andrzej Święs, contrabas și Piotr Budniak, percuție) a prezentat publicului noul album, lansat în iunie 2020, ”Ephemeral Pleasures”. Kasia Pietrzko a debutat în 2017 cu albumul „Forthright Stories”, făcând senzație printre critici și melomani care au remarcat la tânăra muziciană ”instinctul de improvizator, imaginația armonică și creativitatea”. A colaborat cu nume mari din jazz-ul actual – Tomasz Stańko, The Tony Williams Tribute, Adam Larson, Troy Roberts, Henryk Miśkiewicz, Mateusz Smoczyński, Eric Allen, Adam Bałdych și a concertat împreună cu trio-ul său la numeroase festivaluri internaționale.

Cea de-a doua seară a festivalului a debutat cu Emy Drăgoi Group care a revenit pe scena Gărâna Jazz Festival după ce acum 8 ani a cucerit publicul din Poiana Lupului. De data aceasta, muzicianului și membrilor trupei, Adrian Flautistu (contrabas), Alex Man (chitară), Lucian Maxim (percuție), s-au alăturat fiicele sale, violonistele Bianca și Alessia Drăgoi. Acordeonistul Emy Drăgoi și-a câștigat de mult celebritatea în Europa. În 2005 a fost desemnat acordeonistul anului în Franţa unde s-a hotărăt să se stabilească la 20 de ani, intrând în orchestra Philippe Lobel. Atunci a început să studieze pianul la Academia de Jazz ”Bill Evans” din Paris. Aici a întâlnit artişti ce îi vor marca evoluţia artistică: Richard Galliano, Marcel Azzola şi Didier Lackwood. A înregistrat primul său album “Accordeon Steeple” cu pianistul Antoine Hervier, o combinaţie între muzică clasică şi jazz. Cel de-al doilea album – „La balade pour Claudia” a fost integral consacrat muzicii de jazz cu compoziţii proprii, și, cităm, ”cu armoniile caracteristice lui Bill Evans, ţesăturile contrapunctice învăţate de la Charlie Parker și swing-ul reprezentativ pentru Grapelli”. Al treilea album, “Etnofonia” a fost o incursiune de jazz prin repertoriul Mariei Tănase. Emy Drăgoi a derulat mai multe proiecte musicale de succes: ”Acordeon Jazz” (cu repertoriul Mariei Tănase), ”Jazz Hot Club” România, ”Etno-Fonia”, Quartet “Swing de Paris”, ”Cine-Acordeon”, Magic Național”, un spectacol-concert din repertoriul Teatrului Național din București.

Trio-ul pianistului austriac David Helbock, premiat cu „Outstanding Artist Award, muzician care și-a pus deja amprenta valorică asupra jazz-ului contemporan. A lansat peste 20 de albume, multe dintre ele la ECM Records și ACT Music, iar muzica sa, spun criticii, este ”lirică, provocatoare și surprinzătoare în egală măsură, reflectând personalitatea muzicală a pianistului”.

Una dintre cele mai apreciate trupe belgrădene, ”Naked” are peste 600 de concerte la active, în ultimii zece ani, are zeci de videoclipuri și numeroase spectacole TV și live. Așa cum le place să declare, membrii trupei (Branislav Radojkovic – chitară bas, contrabas, Djordje Mijuskovic – vioară, Goran Milosevic – baterie, percuție, Rastko Uzunovic – clarinet, saxofon) au ca unic scop să poarte publicul ”de la nebunia heavy funk-ului, prin experimente jazz și aventuri dub-psihedelice, până la minunate călătorii sonore pe acorduri de vioară, incursiuni profunde de clarinet și sonorități grave de saxofon”.

Muzicienii germani Edgar Knecht (pian) și Frederik Köster (trompetă, fligorn) au prezenta un program bazat pe compozițiile recentului album, „Personal Seasons”, ultima parte a unei trilogii dedicate cântecelor populare germane. Trompetistul Frederik Köster este deținătorul a două premii ECHO Jazz (cel mai prestigios premiu muzical al Germaniei). Despre pianistul Edgar Knecht, un critic muzical spunea: Jazzul n-a mai fost de multă vreme atât de original și reconfortant”, muzica sa fiind ”un fusion între vivacitatea jazzului, world music, eleganța compozițiilor clasice și claritatea și profunzimea melodiilor vechi populare”.

Per ,,Viking" Mathisen a urcat pentru a treia oară pe scena Gărâna Jazz Festival, alături de pianistul ceh Daniel Bulatkin și de bateristul israelian Utsi Zimring. Constantul succes la public al lui Per Mathisen se datorează energiei unice pe care bassistul norvegian o aduce pe scenă și dozei uriașe de libertate și creativitate care fac din concertele sale experiențe memorabile. Secțiunea ritmică Mathisen-Zimring este una dintre cele mai valoroase în jazzul contemporan, mărturie stând colaborările cu Ulf Wakenius, Mike Stern sau Dave Kikoski. Bucuria și pasiunea lor de a cânta vor fi împărtășite cu publicul din Poiana Lupului în ultima zi de festival.

Unul dintre cei mai creativi bassiști contemporani, Shri Sriram a încheiat ultima zi de festival cu ”The Letter”, alături de doi prestigioși muzicieni Matthew Bourne (pian) și Asaf Sirkis (percuție/tobe). Albumul The Letter, lansat anul acesta la ”Jazzland Recordings” și dedicat lui Eberhard Weber, reflectă universul muzical al bassistului indian stabilit de peste 30 de ani în Londra. ”Muzica lui Shri este un melanj melodios, complex și plin de energie între improvizații jazz și rock, ritmuri de tabla pe coarde de bass, muzică electronică, cu vibrații luminoase și pline de culoare” – scria o cronică dedicată lui. Premiat în Marea Britanie cu BASCA British Composer Award în 2016, despre Shri Sriram se spune că a inventat un nou vocabular muzical; are un public fidel și entuziast chiar de la debutul britanic cu ”Drum The Bass”, continuând apoi cu formațiile ”Badmarsh&Shri”, Andy Sheppard&Britten Simfonia, ”OK World” (cu Bugge Wesseltoft), ”Ragatronics”, ”Just A Vibration” sau ”Hammonds Saltaire Brass” Band.

Realizator: Oana Georgescu, Mihaela Molodveanu