Raluca Feher:'' Iubirea, un zăcământ după care sapi!''

Deschide videoclipul

Raluca Feher este jurnalist, om de publicitate, scriitor, călător și fondator al Frontline Club Bucharest.

A fost reporter de televiziune, corespondent de război, copywriter, director de creație și director de strategie. Este unul din creativii care a câștigat cele mai multe premii EFFIE și copywriterul care a adus primul Golden Watch în România

Anul trecut, pe la sfârșitul lui februarie, îi solicitam Ralucăi Feher un interviu pentru Generația Like & Share, o categorie proaspătă de interviuri pe sensotv. A acceptat și urma să ne vedem la sfârșitul lui martie. Între timp, granițele s-au închis și Raluca a rămas în Spania. Izolată între pereții unei case spaniole cu terasă și cu vecine care-i atârnau câte o baghetă la ușă și o întrebau de sănătate, Raluca Feher a făcut ceea ce mulți oameni au făcut.

 

Goana după iubire

 

A evadat în interior, acolo unde lumea nu are alte granițe decât cele ale imaginației proprii. Și a mai scris o carte. Despre iubire. A pornit într-o misiune de recunoaștere. Unde e, cum arată, care sunt semnele ei, dacă o găsesc cum o recunosc și da, marea întrebare ce e iubirea? O misiune de recunoaștere a iubirii, ca o goană după aur.

 

''Te iubesc dar nu pe tine'', e o sintagmă pe care o auzise de la niște prieteni și care i-a stârnit curiozitatea. Un vers care a aruncat-o în vârtejul întrebărilor, emoțiilor și, cum spune ea, a handicapurilor sufletești nevindecate. Ca o continuare la ''Să nu râzi'', cartea lansată în 2019. Va apărea în mai 2021, dar îmi imaginez că e o investigație sufletească și onestă la fel de minuțioasă cum sunt mai toate analizele marca Feher.

 

Fie că scrie despre climatul politic, despre convulsiile sociale, despre călătorii, țări și oameni, despre sine sau despre orice altceva, Raluca Feher e ca un săpător neobosit. Sapă și sapă, întreabă, caută și nu se dă bătută până nu găsește ceva, un răspuns, o idee, o rezolvare. O împăcare.

 

''Splendidul loc al fericirii supreme sau cum a găsit Feher Mongolia, Coreea și Japonia'' și ''America dezgolită de la brâu în jos'' sunt primele cărți, jurnale de călătorie fascinante care te lasă cu gura căscată. La propriu. De felul ei, Raluca scrie mult. Tot timpul. Despre ce o deranjează, interesează sau fascinează. Folosește cuvinte pe care nu le știi, care te atrag în universul ei și te mișcă, mușcă, devorează.  Ai senzația că ești într-un roller coaster, ai vrea să cobori, dar parcă te-ai mai da un pic. Scrie așa cum vorbește și cum gândește. În viteză. Tot timpul preocupată de o întrebare, de o idee, ceva o macină, ceva nu-i dă pace.

 

Scriitoare sau amazoană ?

 

E greu să scrii despre cineva care trăiește din cuvânt. Toată munca ei, fie că e vorba de presă, publicitate sau cărți, se bazează pe cuvânt. Nu se ferește de cuvinte Raluca Feher, nu se dă în lături de a folosi cuvinte tari, dure, ca arme care pot tăia, ca dulcețuri care te îmbie, ca gesturi de mângâiere.

 

O puteți citi zi de zi în spațiul virtual. Ca o amazoană din vechime, trimite săgeți și pumnale sub formă de cuvinte și idei, atrăgându-ne atenția, trezindu-ne din somn. La ce ne uităm, cum gândim, suntem vigilenți sau am lăsat garda jos, am fost iar păcăliți sau ne-am trezit la timp?  

 

text: Mihaela Moldoveanu


Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.