Irina M.Nistor: Filmele, o poartă către lumea imaginației!

Deschide videoclipul

Înapoi la cinema! După o lungă perioadă de restricții, izolare, departe de prieteni, experiența bolii și amânarea evenimentelor cinematografice, criticul de film Irina Margareta Nistor se întoarce la pasiunea vieții ei. Cinematografia, festivalurile de film și întâlnirile cu creatorii de film care îmbogățesc lumea noastră cu personaje și povești.

De ce să vedem filme? Pentru că prin aceste povești intrăm într-o lume a imaginației care ne poate stimula și nouă creativitatea. Vedem lumi noi, accesăm culturi necunoscute, aflăm văzând cum trăiesc alți oameni și ce povești își spun ei prin limbajul cinematografic.

 

O întâlnire cu Irina Margareta Nistor poate dura câteva zile și nopți. Câte n-ar fi de discutat despre cinema?! Și totuși, la ce să te rezumi mai întâi...La filmele văzute sau revăzute în izolare. De la filme mai vechi la serialele noi de pe Netflix. Între producții americane recente și seriale franțuzești, ce să alegi? Depinde de tonalitățile mai plăcute sufletului. Am discutat și despre limba engleză care ne asaltează din toate părțile dar și despre minunata limbă franceză pe care mulți dintre noi am învățat-o la școală.

 

N-am uitat nici de filmele românești. De la atitudinea regizorilor români de film, la lipsa promovării și a resurselor financiare până la elementul lipsă care ține publicul departe. Ce lipsește până la urmă din filmele românești? Poveștile de iubire...

 

De ce nu avem povești de iubire? De ce nu le plac regizorilor noștri aceste povești fără de care aproape că nu există film?

 

Și iată că vin festivalurile! Marile festivaluri de film. Odată cu vacanța, începe Cannes-ul. De pe 6 iulie. Urmat de o serie de festivaluri la noi în toată România. TIFF, care aniversează douăzeci de ani, un festival al filmului francez, al filmului suedez, al filmelor românești, aveți de unde alege. Și asta doar până în toamnă când vom avea parte de alte evenimente. Să nu uităm Festivalul Filmelor de la Cannes organizat la final de an de Cristian Mungiu, festival susținut cu mândrie de Catena prin Programul Catena pentru Artă.

 

Și totuși, ce filme au mișcat-o pe Irina Margareta Nistor în ultimul timp? Găsiți în materialul video toate detaliile. Vă spun doar că dacă nu ați văzut ''Soul'', nu veți mai avea niciun motiv să n-o faceți. Și cât mai repede!

 

Text: Mihaela Moldoveanu


Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.