Gaia Cuatro, Antonio Faraò Electric Trio, Dhafer Youssef, Vasko Atanasovski Quartet la Gărâna Jazz Festival 2021

Deschide videoclipul

Cea de-a doua seară a ediției 2021 a Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna, organizat de Fundația Culturală Jazz Banat a reunit pe celebra scenă din Poiana Lupului alte patru nume de prestigiu ale jazz-ului mondial. Fiecare invitat special a fost prezentat de Florian Lungu, celebrul muzicolog, realizator și prezentator emisiuni jazz

O întâlnire surprinzătoare între Argentina și Japonia, la frontiera jazzului

           

Trupa ”Gaia Cuatro” este alcătuită din muzicieni de pe două continente, cu două simboluri ale jazzului japonez, Aska Kaneko (vioară, voce) și Tomohiro Yahiro (baterie) și doi dintre cei mai valoroși muzicieni argentinieni, Gerardo Di Giusto (pian) și Carlos Buschini (contrabas).  Virtuozitatea violonistei Aska Kaneko a fost excelent completată de pianistul Gerardo Di Giusto. Ritmurile au fost ca o conversație între basistul Carlos Buschini și percuționistul Yahiro Tomohiro. ”Cei patru muzicieni au dus arta improvizației la un nivel cu totul nou, departe de formulele previzibile” – nota un critic. ”De fapt, ei modelează un nou stil de muzică, iar eleganța naturală a muzicii lor îi face să ne sune surprinzător de familiar”. Gaia Cuatro a luat ființă în 2004, susținând concerte în întreaga lume; a înregistrat 5 albume, iar la înregistrarea ultimelor trei, ”Haruka” (2010), ”Kaze” (2015) și ”Lucrecia” (2020) l-au avut ca invitat pe renumitul trompetist italian Paolo Fresu.

 

Italia și Franța reunite la Gărâna de Antonio Faraò Electric Trio 

           

Antonio Faraò este unul dintre cei mai respectați pianiști al jazz-ului internațional, fiind apreciat pentru improvizația melodică și sensibilitatea sa. Se spune despre el că are un stil unic, ”o competență tehnică impecabilă, creativitate și vitalitate uluitoare și calități ritmice remarcabile”. La Gărâna a concertat împreună cu Federico Malaman (electric bass) și Yoann Schmidt (drums). Antonio Faraò a colaborat cu muzicieni jazz celebri, precum Lee Konitz, Steve Grossman, Christian Mc Bride, Chico Freeman, Von Freeman, Miroslav Vitouš, John Abercrombie, Richard Galliano, Toots Thielemans, Jack Dejohnette, Dave Liebman, Didier Lockwood, Benny Golson, Joe Lovano, Johnny Griffin, George Garzone, Cecil Mc BeeFranco Ambrosetti, André Ceccarelli, London Symphony Orchestra, Daniel Humair, Mike Clark, Gary Bartz.

 

Dhafer Youssef și ”Sounds of Mirrors”, pentru prima dată la Gărâna

 

Posesor al unei voci unice, expresive și creator al unui univers muzical complex, tunisianul Dhafer Youssef face parte din elita mondială a muzicienilor de jazz. El a reușit să înglobeze în muzica sa influențele tradiției orientale și să le armonizeze cu cele din jazz, world music și muzica electronică. A colaborat cu Nguyên Lê, Markus Stockhausen, Zakir Hussain, Dave Holland, Wolfgang Muthspiel, Paolo Fresu, Bugge Wesseltoft sau  Marilyn Mazur. Dorința sa de a explora muzica indiană s-a materializat în colaborarea cu celebrul muzician Zakir Hussain. “Muzica indiană a fost punctul de plecare, dar am simțit că putem căuta ceva universal. Albumul este o odă către prietenie și fraternitate. În timp ce cântam împreună, am simțit clar că suntem spirite înrudite care se reflectau reciproc. De aici titlul albumului...“. La Gărâna, alături de maestrul oud-ului s-au aflat Eivind Aarset (chitară electrică, electronics), Raffaele Casarano (saxofon) și pe Adriano Dos Santos (percuție) care au adus pe scenă sonoritățile ultimului său album Sounds of Mirrors”. Vasko Atanasovski Quartet este format din instrumentiști virtuozi (Marko Korošec – bass, Marjan Stanić – baterie și Ariel Vei Atanasovski –chitară), reuniți de compozitorul, saxofonistul și flautistul sloven Vasko Atanasovski. Trupa are proiecte comune cu muzicieni de renume mondial din jazz, pop, rock, muzică clasică și world music - Marc Ribot, Vlatko Stefanovski, Living Colour, Tommy Emmanuel, Simone Zanchini, Glen Velez, Greg Cohen, Tamara Obrovac, Hindi Zahra, Roberto Bartoli, Zoltán Lantos, Xu Fengxia, Festine Orchestra, Vasil Hadžimanov. A lansat 15 albume foarte apreciate, a participat la numeroase festivaluri internaționale, iar compozițiile lui Vasko Atanasovski sunt interpretate de soliști, orchestre, ansambluri și coruri de renume.

 

Realizator: Oana Georgescu

 


Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.