Sarbatori in Marginimea Sibiului


This website is best viewed with Flash Player .
Sarbatorile de iarna au ceva special. Mos Nicolae, Mos Craciun, Nasterea Domnului, Sarbatoarea de An Nou, Sfantul Vasile si Sfantul Ion, sunt zile de sarbatoare incarcate de semnificatii. Romanii isi respecta inca traditiile din stramosi, ba chiar am putea spune ca azi, mai mult decat ieri, aceste sarbatori sunt mai pretuite iar traditiile mai dragi si mai apropiate de suflet. Putine obiceiuri si traditii s-au pastrat intacte. Cu toate acestea, sunt zone in Romania, unde traditiile sunt inca pretuite din plin. Marginimea Sibului, Maramuresul, Bucovina, sunt regiuni binecuvantate cu oameni iubitori de traditii vechi, invatate de la parinti in copilarie si pastrate cu sfintenie an de an.


Oamenii sfintesc locul

Pe Pavel Diaconu l-am cunoscut intr-o vara, cand ne-a marturisit ca farmacia Catena i-a salvat candva viata. De atunci am ramas prieteni si l-am vizitat la el acasa. Acum, inainte de sarbatori, am dat o fuga de la Sibiu sa-l vedem si sa aflam ce face de sarbatori.

Pavel Diaconu traieste in Rasinari, satul in care s-au nascut Emil Cioran si Octavian Goga. Pentru ca pretuieste datinile din batrani, el a adunat in casa lui obiecte traditionale din Marginimea Sibiului, fotografii ,  costume populare. Le-a reunit sub acoperisul Muzeului de pe Raul Caselor.  Muzeul se afla chiar in casa lui si multi sunt cei care-i treg pragul. Daca aveti drum prin Sibiu, urcati-va in tramvai si in 10 minute maxim sunteti in Rasinari. E un loc frumos, pretuit de cei care traiesc acolo. Daca ajungeti iarna, o sa va intalniti cu cetele de colindatori si cu Junii Sibiului. Sau chiar cu renumitii Calusari din Rasinari!

Sarbatori fericite cu obiceiuri frumoase si mese-mbelsugate!

Acest material va este oferit de Catena.

Realizatori: Mihaela Moldoveanu
                     Oana GeorgescuCuvinte cheie
Rasinari, muzeul de pe raul caselor, Pavel Diaconu, Marginimea Sibiului, Emil Cioran, farmacia CATENA

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.