Bucuria regăsirii la Garana Jazz Festival 2021

Deschide videoclipul

La a 25-a aniversare, Gărâna Jazz Festival, manifestare culturală de referință susținută de Catena a fost gazdă perfectă pentru cele peste 20 de concerte excepționale şi lansările de album și de carte, pentru celebrul Târg de viniluri şi expoziţiile de pictură, dar mai ales, pentru muzicienii cu o poftă uriașă de a cânta și pentru marele public cu dor de a-i asculta şi aplauda!

Iubitorii jazzului de calitate și-au dat din nou întâlnire în satul de legendă, dominat de peisajul pitoresc din Munții Semenic, la peste 1.000 de metri altitudine, acolo unde au avut parte de cinci zile şi cinci nopţi de neuitat. Fiecare zi de festival a găzduit câte patru concerte, toate desfășurându-se pe o singură scenă, cea din Poiana Lupului. Programul ediției aniversare a festivalului considerat un „Woodstock” contemporan, a reflectat tradiția festivalului de a aduce în fața publicului cele mai noi proiecte muzicale din jazz-ul contemporan, bucuria de a asculta muzică live şi de a-i vedea şi revedea pe artiştii români și străini, după mai bine de un an (pandemic) de restricţii.

           

Un sfert de veac de jazz la poalele Semenicului

           

Gărâna Jazz Festival 2021, cel mai important festival de open air jazz din Europa Centrală și de Est a oferit şi de data aceasta o experiență de festival unică în Europa, trăiri muzicale inedite și concerte ale mai-marilor jazz-ului.

           

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. Sute de artiști cu renume internațional au împărtășit, de-a lungul timpului, celor peste 200.000 de spectatori experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul şi pitorescul sat din inima Banatului.

           

„Ne bucurăm să îi avem alături de noi pe câțiva dintre liderii de seamă ai jazzului românesc, foarte îndrăgiți de public, cu un palmares internațional și creații remarcabile, Mircea Tiberian Trio, Sorin Zlat Quartet, Luiza Zan&Barabás Lőrinc, Petre Ionuțescu&Daniel Dorobanțu”, a declarat Marius Giura, inițiatorul și organizatorul acestui festival.

           

Multiplu premiat Grammy, pianistul britanic Bill Laurance a concertat cu trio-ul său în ultima zi de festival, iar în prima seară, pianistul francez Paul Lay distins cu titlul “Instrumental Artist Of The Year” la Victoires du Jazz 2020 şi Avishai Cohen Trio (Israel, Azerbaidjan) au anunţat practic succesul acestei ediţii aniversare.

           

Prezentaţi aşa cum se cuvine de către „Gurul” Jazzului românesc, Florian Lungu, celebru muzicolog, realizator și prezentator de emisiuni de jazz, iată alte câteva nume ale formaţiilor, instrumentiştilor şi muzicieni de prestigiu ai jazz-ului mondial care au evoluat anul acesta pe scena din Poiana Lupului: Dhafer Youssef–Sounds of Mirrors (Tunisia, Italia, Brazilia), Gaia Quatro (Japonia, Argentina), Antonio Faraò Electric Trio (Italia, Franța), Vasko Atanasovski Quartet (Slovenia), Miłosz Bazarnik Trio (Polonia), Francesco Bearzatti Tinissima Quartet–Zorro (Italia), Eivind Aarset Band (Norvegia), Nils Petter Molvær Band (Suedia), pianistul Omer Klein (Israel), Trygve Seim Quartet (Norvegia), Francesco Bearzatti Tinissima Quartet, VanDerCris, Lars Danielsson Liberetto–Cloudland, Bill Laurance Trio (Marea Britanie, Lituania) şi Helbock/Jansen/Studnitzky (Austria, Germania).

 

De la prima ediție, din 1997, și până acum, Gărâna a devenit locul celui mai important festival de open air jazz din Europa Centrală și de Est. Și în acest an, cu ocazia ediției aniversare, Catena, sponsor de tradiţie al Gărâna Jazz Festival a fost alături de organizatorii evenimentului, Fundația Culturală Jazz Banat, dar și de cea mai frumoasă comunitate de melomani din țară și de muzica de calitate care mișcă sufletele. 

 

Realizator: Oana Georgescu


Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.