Despre artiștii de la Gărâna... altfel!

Deschide videoclipul

Și anul acesta, CATENA, sponsor de tradiție Gărâna Jazz Festival XXVI, cel mai important eveniment de open air jazz din Europa Centrală și de Est care a fost din nou o gazdă perfectă pentru sutele de artiști (au fost programate aproape 30 de concerte și recitaluri, proiecții de film, lansări de album și carte, dar și evenimente conexe!), organizatori, membri ai staff-ului tehnic, voluntari și pentru miile de spectatori care s-au bucurat de o experiență muzicală unică pe Scena Principală din Poiana Lupului și pe Experimental Stage Empowered în Biserica Catolică din Văliug.

Puțini sunt aceia care își imaginează anvergura implicării în organizarea unui astfel de festival care începe cu un an înainte, imediat după ce se termină ediția în curs, efortul, stress-ul, oboseala excesivă, emoțiile, orele de nesomn, gestionarea și rezolvarea rapidă a problemelor de tot felul și câte și mai câte… Toate acestea le cunoaște cel mai bine însuși Marius Giura, organizatorul de peste un sfert de veac a festivalului și Președintele Fundației Culturale Jazz Banat: ”Am un medic nutritionist care mă monitorizează aproape zilnic, mulțumită lui am scăpat de diabet, dar și de medicamentele pe care le luam pentru tensiune! Mă simt bine și pentru că am înțeles cât de important este să fiu disciplinat mai ales în ceea ce privește alimentația; sunt puține lucruri pe care am voie să le mânânc, trebuie să respect un program riguros din punct de vedere al nutriției, dar, m-am obișnuit!”.

           

Emoțiile, oboseala, îi copleșesc de fiecare dată chiar și pe muzicienii cu experiență.

           

”Înainte de concert nu pot mânca nimic, absolut deloc, pentru că sunt conștientă că, dacă s-ar întâmpla să mănânc ce nu trebuie este posibil să mă simt rău și să am o stare deloc bună poate și din cauza emoțiilor” – ne-a spus solista Eva Maria Gârlea, noua revelație a muzicii de jazz, aflată în premieră la Gărâna.  ”Nu am un regim special, uneori fac mișcare, dar pentru mine este foarte important ca prietenii mei să îmi fie alături! Acesta este lucurul cel mai sănătos pentru mine, care îmi dă energie și putere!” – ne mărturisea tânărul Robert Lucaciu (chitară bass), membru al trio-ului Arne Jansen.

           

”A cânta este un sport pe care îl faci pe loc! Ca o probă solicitantă de atletism! Trebuie să își folosești diafragma, respirația, glasul, pe loc! Ai nevoie de tehnică, imaginație, control, forță, talent! Atunci când cânți este ceva intern, iar când alergi, este ceva extern! Este același lucru” – declara ”vocea” trupei Ionuț Dorobanțu & Alina Giurgiu Duo.

           

Pianistul Adi Stoenescu, conducătorul Trio-ului cu același nume este pasionat și practivant de sport și mișcare în aer liber: ”Acum doi ani, soția mea, Oana a reușit să mă convingă să mergem împreună la sală, facem asta periodic și i-am dat dreptate când m-am convins cât de benefic este pentru mine. Nu am făcut niciodată sport, eram sedentar pentru că studiez, stând pe scaun, ore întregi la pian, am concerte lungi, solicitante, de aceea mișcarea, sportul contează, la fel de mult ca și alimentația sănătoasă și bine gândită!”.

           

Catena, în calitate de sponsor a fost alături de organizatorii evenimentului, Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. Din 1997 și până acum, Gărâna, considerat un ”Woodstock” contemporan a devenit atât locul în care se poate lua pulsul jazz-ului european și mondial, cât și destinația preferată a miilor de iubitori de muzică și nu numai. An de an, iubitorii jazzului își întâlnire în „satul de legendă” aflat într-un peisaj de vis, la poalele Munților Semenic, la peste 1.000 de metri altitudine, acolo unde se bucură de energia, talentul, dedicarea și de virtuozitatea celor mai valoroși muzicieni români și străini care evoluează sub cerul liber, pe scene de poveste din inima Banatului.

 

Realizator: Florin Prodana

Operator imagine: Silviu Crângureanu

Editor imagine: Andrei Gheorghiu

             Cuvinte cheie
Garana Jazz Festival XXVI, Poiana Lupului, Biserica Catolica Valiug, Funda?ia Cultural? Jazz Banat, Marius Giura, Tonica by Catena, farmacia Catena

Comentarii

Nume
Comentariu
Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.